Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Spolupráce VÚŽV a Selgen: nová odrůda pšenice PEXESO se zvýšeným obsahem karotenoidů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000047" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000047 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/20045.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20045.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Spolupráce VÚŽV a Selgen: nová odrůda pšenice PEXESO se zvýšeným obsahem karotenoidů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Firma Selgen vyšlechtila novou odrůdu pšenice - Pexeso se zvýšeným obsahem luteinu a zeaxantinu. Obsah luteinu je dvakrát vyšší než u běžné odrůdy. Tato odrůda se hodí ke zpracování na pečivo a ke krmení. Ve VÚŽV byla testována v krmných směsích pro slepice. Pexeso kladně ovlivnilo barvu vaječného žloutku, ale intenzita zbarvení byla i tak nižší než preferují čeští spotřebitelé. Pexeso dále zvýšilo obsah luteinu a zeaxantinu ve žloutcích, oxidační stabilitu tuků žloutku a pevnost vaječné skořápky.

  • Název v anglickém jazyce

    Cooperation between IAS and Selgen: a new wheat variety PEXESO with an increased content of carotenoids

  • Popis výsledku anglicky

    Company Selgen has bred a new wheat variety - Pexeso with an increased content of lutein and zeaxanthin. The lutein content is twice as high as in the common varieties. his variety is suitable for baking and feeding. In IAS, it was tested in feed mixtures for hens. Pexeso had a positive effect on the color of the egg yolk, but the intensity of the coloration was still lower than preferred by Czech consumers. In addition, Pexeso increased the content of lutein and zeaxanthin in yolks, oxidative stability of yolk fats and strength of eggshell.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů