Změny v kvalitě vajec v průběhu skladování v závislosti na systému ustájení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000077" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000077 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/18076.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18076.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny v kvalitě vajec v průběhu skladování v závislosti na systému ustájení
Popis výsledku v původním jazyce
Systémy ustájení pro slepice nosného typu ovlivňují nejen užitkovost slepic, ale i kvalitu snesených vajec a pravděpodobně budou mít vliv na jejich skladovatelnost. Cílem práce bylo zhodnocení změn v kvalitě vajec z obohacených klecí a výběhového chovu během 21 dnů skladování. Vejce pro stanovení technologické hodnoty byla sbírána mezi 20. a 60. týdnem věku slepic ve 28 denním intervalu. Hmotnost vejce, kvalitativní ukazatele bílku a žloutku byly sledovány u vajec čerstvých a skladovaných 2, 7, 14 a 21 dnů. Uskladněna byla při pokojové teplotě 20 - 22 °C a relativní vlhkosti 55 - 60 %. Celkem tak bylo zanalyzováno 900 vajec, z toho vždy 150 vajec z jednoho systému ustájení v jednom sběru a tedy 30 vajec na každý den skladování. Hmotnost čerstvých vajec byla z obohacených klecí 61,5 g a z výběhu 61,0 g. V průběhu 21 dnů skladování se hmotnost průkazně snížila u obou systémů ustájení (P ≤ 0,001), z klecí o 2,29 g a z výběhu o 3,69 g (P ≤ 0,001). Kvalita bílku vyjádřená Haughovými jednotkami (HU) byla ovlivněna interakcí systému ustájení a doby skladování (P ≤ 0,001). U čerstvých vajec byly zjištěny signifikantně vyšší Haughovy jednotky u vajec z klecí (89,2 HU) než z výběhu (79,1 HU), ale u vajec z klecí došlo k rychlejšímu poklesu kvality než u vajec z výběhu. Tyto změny potvrdily i rozdíly ve zvyšování pH bílku. Změny v průběhu skladování byly zaznamenány i u kvality žloutku. U obou systémů ustájení byl index tvaru žloutku u čerstvých vajec 44,9 % a signifikantní interakce systému ustájení a doby skladování (P ≤ 0,021) ukázala rychlejší pokles u vajec z výběhu (o 17,7 %) proti klecím (o 16,9 %). Během skladování bylo zaznamenáno zesvětlení žloutku, které bylo větší u vajec z výběhu než z klecí (P ≤ 0,001). Z výsledků pokusu je zřejmé, že systém ustájení ovlivnil i skladovatelnost vajec, kdy výraznější zhoršení kvality bílku bylo u vajec z obohacených klecí, zatímco u žloutku z výběhu.
Název v anglickém jazyce
Changes in egg quality during storage depending on the housing system
Popis výsledku anglicky
Housing systems for laying hens affect not only the performance of the hens but also the quality of eggs and are likely to affect their storage. The aim of study was to evaluate changes in the quality of eggs from enriched cages and from free range during 21 days of storage. The eggs to determinate of technological value were collected between the 20th and 60th week of hen age at the 28 day interval. Egg weight, qualitative indicators of albumen and yolk were monitored in fresh eggs and eggs stored 2, 7, 14 and 21 days. The eggs were stored at a room temperature 20 – 22°C and relative humidity 55-60 %. In total 900 eggs were analyzed, of which 150 eggs were one housing system per collection and 30 eggs per storage day. The egg weight of fresh eggs from enriched cage was 61.5 g and from free range 61.0 g. The egg weight during the 21 days of storage significantly decrease in both housing systems (P≤0.001), by 2.29g in cages and by 3.69g in free range (P≤0.001). The Haugh units (HU) were influenced by interaction of housing system and storage time (P≤0.001). Significantly higher HU in fresh eggs were found in eggs from cages (89.2 HU) compared to free range (79.1 HU) but in eggs from cage was faster decline in quality than in eggs from free range. These changes also confirmed differences in the increase of albumen pH. Changes during storage were also noted in yolk quality. In both housing system was yolk shaped index in fresh eggs 44.9% and significant interaction of housing system and storage time (P≤0.021) showed a faster decline in free range (by 17.7%) compared to cage (by 16.9%). The yolks were lighter during storage with lighter color in free range than in cages (P≤0.001). From the results is clear that the housing system influenced also storage of egg, when the greater deterioration of albumen quality was in eggs from enriched cage while the yolk from free range.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů