Kde hledat rezervy v odchovu telat v průběhu období mléčné výživy?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000187" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000187 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/18186.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18186.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kde hledat rezervy v odchovu telat v průběhu období mléčné výživy?
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posoudit správnou chovatelskou praxi v chovech dojeného skotu a stanovit nejčastější rezervy při odchovu telat od narození do odstavu. Čtyřicet chovů dojeného skotu v oblasti střední Moravy a Čech bylo podrobeno auditu při hledání rezerv v chovech dojeného skotu. Byl stanoven a analyzován komplex ukazatelů pro hodnocení správné chovatelské praxe a preventivních opatření, jejichž cílem je zlepšit odchov telat v období mléčné výživy. Jednotlivé ukazatele a celkové hodnocení správné chovatelské praxe byly hodnoceny třístupňovou škálou (nízká, střední a vysoká úroveň). Největší podíl farem (60 %) dosahoval střední úrovně správné chovatelské praxe v odchovu telat v průběhu mléčné výživy. Vysoká úroveň správné chovatelské praxe byla zjištěna u 32 % zemědělských podniků a pouze 8 % z analyzovaných farem mělo nízkou úroveň správné chovatelské praxe.
Název v anglickém jazyce
Where to look for the calf rearing reserves during the milk nutrition period?
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to assess the correct breeding practice in milking cattle breeds and to determine the most frequent reserves for rearing calves from birth to weaning. Forty farms for milking cattle in Central Moravia and Bohemia were audited in search of reserves in milking cattle breeds. A set of indicators for the assessment of good breeding practices and preventive measures was set up and analysed, aiming at finding reserves for rearing calves during milk nutrition period. The individual indicators and the overall assessment of good breeding practice were evaluated by a three-step scale (low, medium and high). The largest proportion of farms (60%) reached the middle level of proper breeding practices in calf rearing during dairy nutrition. A high level of good breeding practice was found in 32% of farms and only 8% of analysed farms had a low level of good breeding practice.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1530058" target="_blank" >QJ1530058: Vytvoření systému hodnocení biosecurity, welfare a zdraví hospodářských zvířat pro produkci zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální otázky bioklimatologie zvířat 2018
ISBN
978-80-7403-205-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
32-36
Název nakladatele
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Místo vydání
Praha Uhříněves
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
18. 11. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—