Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evaluation of potential of forage legume leaves as a protein source for organic pig farms

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000297" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000297 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/18295.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18295.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of potential of forage legume leaves as a protein source for organic pig farms

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Present research in animal nutrition within the European region is looking for ‘home-made’ protein sources to avoid high dependency on imported soybean protein. The main objective of this study was, therefore, to investigate the potential for organic production of legume leaves as a protein source for pig nutrition. In 2017, production of leaves per hectare was estimated through forage sampling in the common stands of a lucerne (Medicago sativa L.) - red clover (Trifolium pratense L.) mixture growing under organic management. Number of stems, maximal stem length and leaf weight ratio on a DM basis was assessed for both species in the samples where total DM and leafproduction were calculated. Lucerne contributed more to the total annual DM yield of the mixture whilst red clover reached a significantly higher leaf weight ratio. Quality of leaves from bales of harvested hay seems to be acceptable for pig nutrition under organic management. This research has indicated that a lucerne - red clover mixture can be an effective field source of leaf protein.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of potential of forage legume leaves as a protein source for organic pig farms

  • Popis výsledku anglicky

    Present research in animal nutrition within the European region is looking for ‘home-made’ protein sources to avoid high dependency on imported soybean protein. The main objective of this study was, therefore, to investigate the potential for organic production of legume leaves as a protein source for pig nutrition. In 2017, production of leaves per hectare was estimated through forage sampling in the common stands of a lucerne (Medicago sativa L.) - red clover (Trifolium pratense L.) mixture growing under organic management. Number of stems, maximal stem length and leaf weight ratio on a DM basis was assessed for both species in the samples where total DM and leafproduction were calculated. Lucerne contributed more to the total annual DM yield of the mixture whilst red clover reached a significantly higher leaf weight ratio. Quality of leaves from bales of harvested hay seems to be acceptable for pig nutrition under organic management. This research has indicated that a lucerne - red clover mixture can be an effective field source of leaf protein.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sustainable meat and milk production from grasslands

  • ISBN

    978-1-84170-643-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    215-217

  • Název nakladatele

    Wageningen Academic Publishers

  • Místo vydání

    Wageningen, The Netherlands

  • Místo konání akce

    Cork, Ireland

  • Datum konání akce

    17. 6. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku