Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Variability of Nutritive Value of Forage Legume Leaves as a Protein Source for Organic Pig Farms

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000111" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000111 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/19110.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/19110.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Variability of Nutritive Value of Forage Legume Leaves as a Protein Source for Organic Pig Farms

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Present research in animal nutrition within the European region is looking for “home-made” protein sources to avoid high dependency on imported soybean protein. The main objective of this study was to investigate the variability of nutritive value of legume leaves growing under organic management. In 2017, forage was sampled in the common stands of a lucerne (Medicago sativa L.) – red clover (Trifolium pratense L.) mixture across four locations in the first cut. Number of stems, maximal stem length and leaf weight ratio on a DM basis was assessed for both species in the samples where total DM and leaf production were calculated. Results show high variability in productivity and stand structure of mixture stand among locations and species but low variability was observed for leaf qualitative traits. This research has indicated that a lucerne – red clover mixture can be an effective source of forage legume leaves where species and stand structure have higher impact on productivity than leaf nutritive value.

  • Název v anglickém jazyce

    Variability of Nutritive Value of Forage Legume Leaves as a Protein Source for Organic Pig Farms

  • Popis výsledku anglicky

    Present research in animal nutrition within the European region is looking for “home-made” protein sources to avoid high dependency on imported soybean protein. The main objective of this study was to investigate the variability of nutritive value of legume leaves growing under organic management. In 2017, forage was sampled in the common stands of a lucerne (Medicago sativa L.) – red clover (Trifolium pratense L.) mixture across four locations in the first cut. Number of stems, maximal stem length and leaf weight ratio on a DM basis was assessed for both species in the samples where total DM and leaf production were calculated. Results show high variability in productivity and stand structure of mixture stand among locations and species but low variability was observed for leaf qualitative traits. This research has indicated that a lucerne – red clover mixture can be an effective source of forage legume leaves where species and stand structure have higher impact on productivity than leaf nutritive value.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů