Je třeba aplikovat silážní přípravky při silážování kukuřice?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000023" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000023 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/19022.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/19022.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Je třeba aplikovat silážní přípravky při silážování kukuřice?
Popis výsledku v původním jazyce
Používání silážních přípravků i pro silážování kukuřice se stává běžnou praxí. V nabídce je velké množství silážních přípravků biologických, chemických i jejich kombinací. Cílem práce bylo otestovat několik vybraných přípravků pro silážování kukuřice, která je sklízena při téměř ideálním obsahu sušiny. Výsledky ukazují, že rozdíly v obsahu živin a kvalitě fermentace mezi silážemi s různými konzervanty a siláží bez konzervantu nejsou významné. Použití konzervačního přípravku je v tom případě doporučeno pouze jako pojistka pro snížení rizika. Pokud se ale hodnotila aerobní stabilita podle zvýšení teploty po vystavení siláže působení vzduchu, všechny testované siláže ošetřené silážními přípravky měly lepší aerobní stabilitu než kontrolní siláž bez konzervantu.
Název v anglickém jazyce
Is it necessary to apply silage additives for maize silage?
Popis výsledku anglicky
Th e use of additives for maize silage becomes a common practice. Th ere are a large number of silage additives of biological, chemical and their combinations. Th e aim of the thesis was to test a few selected additives for silage maize, which is harvested at the almost ideal dry matter content. Th e results show that diff erences in nutrient content and fermentation quality between silage with diff erent additives and silage without them are not signifi cant. Th e use of additives is only recommended as a risk reduction. However, if aerobic stability was assessed by the increasing the temperature aft er exposing the silage to air, all silage with additives tested had better aerobic stability than the control silage without additives.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
40-43
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—