Vliv silážních přípravků na ztráty sušiny siláže kukuřice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10006048" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10006048 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/24116.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/24116.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv silážních přípravků na ztráty sušiny siláže kukuřice
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem experimentu se silážováním kukuřice, sklízené při téměř ideálním obsahu sušiny, bylo zjistit vliv použití silážních přípravků na snížení ztrát sušiny v průběhu fermentace a ztrát aerobní degradací po otevření sila. Testovány byly vybrané silážní přípravky, biologický, chemický a jejich kombinace. Kontrola byla bez přípravku. U každého varianty byla testována účinnost dvou aplikačních dávek. Silážovaná píce se dusala do speciálních pytlů, které byly následně vloženy do siláže na 14 měsíců. Aerobní stabilita po otevření siláží byla měřena 7 dnů. Po celou dobu byla měřena teplota speciálními čidly. Ztráty sušiny byly měřeny vážením vzorků na začátku a po ukončení dané doby sledování. Ztráty fermentací u kukuřičných siláží byly v průměru 3,94 % sušiny. Vyšší ztráty byly u kontroly bez přípravku (5,53 %) a varianty s inokulantem (4,45 %) než u jiných variant, ale nebyly významné. Ztráty aerobní degradací byly v průměru 0,94 % sušiny. U kontroly a varianty s inokulantem byl rychlejší nástup aerobní degradace, u ostatních variant bylo zvyšování teploty postupné. Teplota vyšší než 2 oC, což je kritérium pro aerobní stabilitu, nastala u kontroly za 55 hodin, u varianty s inokulantem za 24 hodin a s kyselinou citronovou v 10% koncentraci za 113 hodin.
Název v anglickém jazyce
Effect of silage additives on losses of dry matter of maize silage
Popis výsledku anglicky
The aim of the experiment with maize silage, harvested at almost ideal dry matter content, was to determine the effect of the use of silage additives on the reduction of dry matter losses during fermentation and losses by aerobic degradation after opening the silo. Selected silage additives, biological, chemical and their combinations, were tested. The control was without additive. For each variant, the effectiveness of two application doses was tested. The silage fodder was stewed in special bags, which were then inserted into the silage mass. The experimental silages were stored in a silage mass for 14 months. Aerobic stability was measured for 7 days. All the time, the temperature was measured with special sensors. Dry matter losses were measured by weighing the samples at the beginning and at the end of the given monitoring period. Fermentation losses in maize silages averaged 3.94% dry weight. Losses were higher in the no- additives control (5.53%) and the inoculant variant (4.45%) than in the other variants, but were not signifi cant. Aerobic degradation losses averaged 0.94% dry weight. In the control and variant with inoculant, the onset of aerobic degradation was faster, in the other variants the increase in temperature was gradual. A temperature above 2 oC, which is a criterion for aerobic stability, occurred in the control in 55 hours, in the variant with inoculant in 24 hours and with citric acid in 10% concentration in 113 hours.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
84
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
60-62
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—