Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv silážních přípravků na kvalitu siláže vojtěšky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10006187" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10006187 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/24205.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/24205.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv silážních přípravků na kvalitu siláže vojtěšky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo u siláží vojtěšky, ošetřených různými silážními přípravky, porovnání výsledků fermentace a aerobní stability. Řezanka vojtěšky byla silážována do speciálních perforovaných pytlů, vložených přímo do siláže v silážním žlabu. Před vložením řezanky do pytlů byl sprejováním řezanky aplikován silážní přípravek. Negativní kontrolou byla siláž bez použití jakéhokoliv silážního přípravku, pozitivní kontrolou pak byl jednak inokulant bakteriálního charakteru (Lactobacillus plantarum) a jednak přípravky chemické. Průběh fermentace i aerobní degradace po vystavení siláže vzduchu byl sledován teplotním čidlem thermochron, ztráty sušiny byly stanoveny vážením vzorků, chemické analýzy vzorků byly stanoveny v akreditované laboratoři standardními metodami. Potvrdily se hypotézy, že aplikace silážních přípravků, ať již biologických inokulantů či chemických konzervantů, může významně snížit ztráty sušiny a riziko nevyhovujícího výsledku fermentace. Aerobní stabilita byla u všech siláží natolik vysoká, že není třeba jí řešit přidáním bakteriálního inokulantu, ani chemického konzervantu.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of silage preparations on the quality of alfalfa silage

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to compare the results of fermentation and aerobic stability in alfalfa silages treated with different silage additives. Alfalfa cuttings were ensiled in special perforated bags, inserted directly into the silage in the silage trough. Before placing the cuttings in the bags, a silage additive was applied by spraying the cuttings. The negative control was silage without the use of any silage additive, the positive control was an additive of a bacterial nature (with an inoculant containing Lactobacillus plantarum) and chemical additives. The course of fermentation and aerobic degradation after silage exposure to air was monitored with a thermochron temperature sensor, dry matter losses were determined by weighing samples, chemical analyses of samples were determined in an accredited laboratory using standard methods. The hypotheses were confirmed that the application of silage additives, whether biological inoculants or chemical preservatives, can significantly reduce dry matter losses and the risk of unsatisfactory fermentation results. Aerobic stability was so high for all silages that there is no need to solve it by adding a bacterial inoculant or a chemical preservative.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2024

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    365-371

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus