Vliv silážních přípravků na kvalitu siláže vojtěšky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10006187" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10006187 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/24205.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/24205.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv silážních přípravků na kvalitu siláže vojtěšky
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo u siláží vojtěšky, ošetřených různými silážními přípravky, porovnání výsledků fermentace a aerobní stability. Řezanka vojtěšky byla silážována do speciálních perforovaných pytlů, vložených přímo do siláže v silážním žlabu. Před vložením řezanky do pytlů byl sprejováním řezanky aplikován silážní přípravek. Negativní kontrolou byla siláž bez použití jakéhokoliv silážního přípravku, pozitivní kontrolou pak byl jednak inokulant bakteriálního charakteru (Lactobacillus plantarum) a jednak přípravky chemické. Průběh fermentace i aerobní degradace po vystavení siláže vzduchu byl sledován teplotním čidlem thermochron, ztráty sušiny byly stanoveny vážením vzorků, chemické analýzy vzorků byly stanoveny v akreditované laboratoři standardními metodami. Potvrdily se hypotézy, že aplikace silážních přípravků, ať již biologických inokulantů či chemických konzervantů, může významně snížit ztráty sušiny a riziko nevyhovujícího výsledku fermentace. Aerobní stabilita byla u všech siláží natolik vysoká, že není třeba jí řešit přidáním bakteriálního inokulantu, ani chemického konzervantu.
Název v anglickém jazyce
The influence of silage preparations on the quality of alfalfa silage
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to compare the results of fermentation and aerobic stability in alfalfa silages treated with different silage additives. Alfalfa cuttings were ensiled in special perforated bags, inserted directly into the silage in the silage trough. Before placing the cuttings in the bags, a silage additive was applied by spraying the cuttings. The negative control was silage without the use of any silage additive, the positive control was an additive of a bacterial nature (with an inoculant containing Lactobacillus plantarum) and chemical additives. The course of fermentation and aerobic degradation after silage exposure to air was monitored with a thermochron temperature sensor, dry matter losses were determined by weighing samples, chemical analyses of samples were determined in an accredited laboratory using standard methods. The hypotheses were confirmed that the application of silage additives, whether biological inoculants or chemical preservatives, can significantly reduce dry matter losses and the risk of unsatisfactory fermentation results. Aerobic stability was so high for all silages that there is no need to solve it by adding a bacterial inoculant or a chemical preservative.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
2024
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
365-371
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—