Vliv silážních přípravků na kvalitu siláže vojtěšky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000041" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000041 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/21039.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21039.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv silážních přípravků na kvalitu siláže vojtěšky
Popis výsledku v původním jazyce
Při silážování vojtěšky o sušině 36,5 % byl testován vliv silážních přípravků na kvalitu fermentace a aerobní stabilitu. Teplota během fermentace, a po dobu sedmi dnů od vystavení siláže vzduchu, byla kontinuálně měřena bateriovými čidly s přesností 0,065 °C. Po třech týdnech fermentace již měly kontrolní siláže bez přípravku zhruba o 1 až 1,5 °C vyšší teplotu než siláže s přípravky, a tak to zůstalo po celou dobu fermentace. Siláže kontrolní měly vyšší obsah popelovin a vyšší průběžnou teplotu během fermentace než ostatní varianty s přípravky biologickými i chemickými. Podle měření teplot byly jak kontrolní, tak všechny pokusné siláže aerobně stabilní celou dobu sedmi dnů po jejich vystavení vzduchu.
Název v anglickém jazyce
Experiment with silage of alfalfa
Popis výsledku anglicky
When ensiling alfalfa with a dry matter content of 36.5%, the effect of silage additives on the quality of fermentation and aerobic stability was tested. The temperature during the fermentation, and for 7 days after exposure to the air silage, was continuously measured by battery sensors with an accuracy of 0.065 °C. After 3 weeks of fermentation, the control silages without the additive already had a temperature about 1 to 1.5 °C higher than the silages with the additive, and so it remained throughout the fermentation. Control silages had a higher ash content and a higher continuous temperature during fermentation than other variants with biological and Chemical additives. According to temperature measurements, both control and all experimental silages were aerobically stable for seven days after exposure to air.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010344" target="_blank" >QK21010344: Domácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
81
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
24-28
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—