Vliv délky řezanky zavadlé vojtěšky na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu siláže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000025" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000025 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17021.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv délky řezanky zavadlé vojtěšky na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu siláže
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusu bylo zjistit, nakolik délka řezanky zavadlé vojtěšky a přídavek aditiv ovlivní kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu siláže. Teplota s přesností 0,065 °C byla kontinuálně měřena v průběhu fermentace a aerobní degradace. Kromě kontroly bez aditiva byl testován vliv tří chemických a dvou biologických konzervantů. Pro zjištění délky řezanky byl použit Penn State Particle Size Separator. Po separaci siláže s delší řezankou (D) zůstalo 77,5 % hmoty na sítu s oky 19 mm, s kratší řezankou (K) 26,7 %. U siláží D ve srovnání s K stoupala teplota na začátku fermentace pomaleji (kulminovala o 72 hodin později) a pomaleji klesala (po 119 dnech pokusu byla teplota D vyšší o 2 °C). Aerobní stabilita D byla nižší o 54 hodin. Silážní přípravky teplotu siláží sice ovlivnily, ale ne natolik, aby rozdíly mezi D a K v obsahu sušiny, výživných hodnotách, kvality fermentačního procesu i aerobní stability byly statisticky významné.
Název v anglickém jazyce
Influence of the length of chopped alfalfa on the quality of the fermentation process and the aerobic stability of the silage
Popis výsledku anglicky
The aim of the experiment was to find out how cutting length wilted lucerne and the addition of additives affect the quality of the fermentation and aerobic stability of silage. The temperature with the accuracy of 0.065 °C was measured continuously during the fermentation and aerobic degradation. Besides checking without additive was tested the effect of 3 chemical and 2 biological additives. To determine the length of cut was used Penn State Particle Size Separator. After separation of the silage with longer chop (D) remaining 77.5 % of the mass on the sieve 19 mm, shorter chop (K) 26.7 %. For silage D compared with K at the beginning of the fermentation the temperature increased slowly (peaked 72 hours later) and slowly decreased (after 119 days of the experiment, the temperature D was higher by 2 °C). Aerobic stability D was lower by 54 hours. The temperature of silage was affected by additives, but not so much that the difference between D and K in the dry matter content, nutritional value, quality of fermentation and aerobic stability were statistically significant.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Omezení rizik spojených s výživou skotu s vysokou užitkovostí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
8-12
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—