Vliv konzervantu na kvalitu vojtěškové siláže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000031" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000031 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/18031.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18031.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv konzervantu na kvalitu vojtěškové siláže
Popis výsledku v původním jazyce
V pokusu se silážováním vojtěšky o sušině asi 35 % bylo hlavním cílem posoudit vliv vybraných silážních přípravků na kvalitu siláže získané po sklizni s různou délkou řezanky. Kromě kontroly bez aditiva byl testován vliv tří chemických a jednoho biologického konzervantu. Pro zjištění skutečné délky řezanky byl použit Penn State Particle Size Separator. V průběhu fermentace byla kontinuálně měřena teplota speciálními mikročidly s přesností 0,065 °C. Po separaci siláže s delší řezankou zůstalo 69,9 % hmoty na sítu s oky 19 mm, s kratší řezankou pouze 25,7 %. Délka řezanky výsledky fermentace významně (P < 0,05) neovlivnila. Jiné to bylo u vlivu aditiv. V porovnání s kontrolou bez aditiva byl zjištěn významně vyšší obsah kyseliny octové u chemického přípravku Safesil a významně nižší poměr mezi obsahem kyseliny mléčné a těkavých mastných kyselin u biologického přípravku BonSilage Forte. U všech siláží se po založení do sila zvýšila teplota přibližně na 33 °C za šest až osm dnů a pak pomalu celé tři měsíce sledování klesala na teplotu 24 až 25 °C, přičemž u siláží s delší řezankou to bylo pomaleji
Název v anglickém jazyce
Effect of additive on the quality of lucerne silage
Popis výsledku anglicky
The ensilaging experiment of lucerne with about 35 % dry matter was aimed mainly at assessing the influence of selected ensilaging additives on the quality of the silage obtained after a harvest with different chop lengths. Additionally to the control sample without the additive, the influence of 3 chemical preservatives and 1 biological preservative was tested. Penn State Particle Size Separator was used to ascertain the actual chop length. In the course of fermentation, the temperature was continuously measured with special microsensors with 0.065 °C accuracy. Silages with longer chops left 69.9 % mass on the separator with 19 mm mesh after separation, while silages with shorter chops left only 25.7 %. The chop length did not significantly influence the fermentation results (P<0.05). The influence of additives was a different case. As compared to the control sample without additives, we found a significantly higher content of acetic acid in the sample with chemical additive Safesil and a significantly lower proportion between the content of lactic acid and volatile fatty acids in the sample with biological additive BonSilage Forte. After being put into the silo, all silages increased their temperature to about 33 °C in 6 to 8 days; then, all over the 3 months of monitoring, the temperature slowly decreased to 24 to 25 °C; the silages with longer chops decreased their temperature more slowly
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TG01010082" target="_blank" >TG01010082: Zefektivnění systému výzkum – vývoj – inovace - transfer v oblasti živočišné výroby pro zlepšení konkurenceschopnosti agrárního sektoru</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
78
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
50-55
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—