Ekonomiku ovlivňují ztráty způsobené aerobní degradací siláží
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F11%3A%230001495" target="_blank" >RIV/00027014:_____/11:#0001495 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11132.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11132.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ekonomiku ovlivňují ztráty způsobené aerobní degradací siláží
Popis výsledku v původním jazyce
Do pokusu byla zařazena kukuřičná siláž o průměrné sušině 36,5 %, kontrolně bez aditiva (K0), pokusně s chemickým konzervantem obsahujícím sorbát draselný, benzoát sodný a dusitan sodný (Safesil ) v dávce 1 l/t řezanky (D1) a 3 l/t (D3). Řezanka byla 26.9. 2010 silážována na hospodářství VÚŽV, v.v.i. v Netlukách do vaku o průměru 2,7 m. Analýzy siláží proběhly v dubnu (po odběru sondou) a v srpnu 2011 (po otevření vaku). V obsahu sušiny a živin nebyly mezi variantami významné rozdíly. Hodnoty pH byly usiláže KO 4,12, u D3 pak 4,23, resp. obsah k. mléčné 4,4 vs. 4,0 %, k. octové 2,6 vs. 3,0 %, alkohol 6,3 vs. 2,5 %. Siláž K0 vydržela stabilní pouze 19 hodin, to se její teplota zvýšila o 3 oC (dle metodiky Honig). Siláž D1 měla aerobní stabilitu o 18 hodin delší než K0 a o 3 hodiny kratší než D3. U siláže D1 se zvýšila teplota až na úroveň K0 (32 oC), u D3 nebylo zvýšení tak intenzivní, tedy celkové ztráty energie v součtu teplot byly u D3 výrazně nižší než u D1 a K0. Pro omezení aerob
Název v anglickém jazyce
Economy is influenced by losses caused by aerobic degradation of silage
Popis výsledku anglicky
Corn silage with 36.5 % of average dry substance was included in the experiment, for check without additive (K0) and for experiment with chemical preservative containing potassium sorbate, sodium benzoate and sodium nitrite (Safesil) in a dosis of 1 l/tchopped whole plant (D1) and 3 l/t (D3). The chopped whole plant was ensilaged at the farm at Netluky in a bag with diameter of 2.7 m on 26.9.2010. The ensilage analyses were made in April (after sample taking by a probe) and in August 2011 (after opening the bag). There were no significant differences between the variants in the contents of dry matter and nutrients. The pH values were 4.12 for K0 silage, 4.23 for D3, respectively; the contents of lactic acid was 4.4 vs. 4.0 %, acetic acid 2.6 vs. 3.0 %, alcohol 6.3 vs. 2.5 %. The K0 ensilage stayed stable only 19 hours when its temperature rose by 3°C (according to Honig methodology). The D1 ensilage had aerobic stability by 18 hours longer than K0 and by 3 hours shorter than D3. The t
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A240" target="_blank" >QI91A240: Faktory ovlivňující nutriční hodnotu kukuřičných hybridů a kukuřičných siláží</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
71
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
62-65
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—