Kvalita vojtěškové siláže konzervované různými aditivy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000180" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000180 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16181.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16181.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita vojtěškové siláže konzervované různými aditivy
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusu bylo zjistit vliv 4 vybraných konzervačních přípravků na výsledek výživných hodnot a fermentačního procesu při silážování vojtěšky o sušině cca 60 %. Vojtěška po zavadnutí 2 dny při slunečném počasí byla při sušině kolísající mezi 58,6 a 60,1 % sklizena řezačkou s TLC 3 a 1,5 cm. Bylo založeno celkem 5 variant ve třech opakováních ve speciálních pytlích, od každé varianty 10 kg řezanky. Výsledky výživných hodnot i ukazatelů fermentace byly srovnatelné mezi variantou bez konzervačního přípravku i s vybranými konzervačními přípravky. Lze konstatovat, že hlavním konzervačním činidlem (prostředkem) byl vyšší obsah sušiny. Aerobní stabilita siláží s delší řezankou bez konzervantů a s kyselinou mravenčí byla nižší (26 a 30 hodin, respectively) než s ostatními konzervačními přípravky (43-81 hodin).
Název v anglickém jazyce
Quality of lucerne silages preserved with various additives
Popis výsledku anglicky
The experiment was aimed at finding out the effect of 4 selected preservatives on the result of nutritional values and of the fermentation process at ensilaging lucerne with dry matter of about 60 %. The lucerne, after 2 days of withering at sunny weather, was mown by a cutter with 3 and 1.5 cm TLC, with dry matter oscillating between 58.6 and 60.1 %. 5 variants in three repetitions were stored in special bags, with 10 kg of chops from each variant. When ensilaging lucerne with high dry matter (about 60 %), the results of nutritional values and of fermentation indicators were comparable between the variant without preservative and with selected preservatives. It can be stated that the main preservative (preservation agent) consisted in the higher content of dry matter. The aerobic stability of the silages with longer chops without preservatives and with formic acid was lower (26 and 30 hours, respectively) than with other preservatives (43-81 hours).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Omezení rizik spojených s výživou skotu s vysokou užitkovostí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
LXIV
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
497-500
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—