Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita vojtěškové siláže konzervované různými aditivy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000180" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000180 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16181.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16181.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita vojtěškové siláže konzervované různými aditivy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem pokusu bylo zjistit vliv 4 vybraných konzervačních přípravků na výsledek výživných hodnot a fermentačního procesu při silážování vojtěšky o sušině cca 60 %. Vojtěška po zavadnutí 2 dny při slunečném počasí byla při sušině kolísající mezi 58,6 a 60,1 % sklizena řezačkou s TLC 3 a 1,5 cm. Bylo založeno celkem 5 variant ve třech opakováních ve speciálních pytlích, od každé varianty 10 kg řezanky. Výsledky výživných hodnot i ukazatelů fermentace byly srovnatelné mezi variantou bez konzervačního přípravku i s vybranými konzervačními přípravky. Lze konstatovat, že hlavním konzervačním činidlem (prostředkem) byl vyšší obsah sušiny. Aerobní stabilita siláží s delší řezankou bez konzervantů a s kyselinou mravenčí byla nižší (26 a 30 hodin, respectively) než s ostatními konzervačními přípravky (43-81 hodin).

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of lucerne silages preserved with various additives

  • Popis výsledku anglicky

    The experiment was aimed at finding out the effect of 4 selected preservatives on the result of nutritional values and of the fermentation process at ensilaging lucerne with dry matter of about 60 %. The lucerne, after 2 days of withering at sunny weather, was mown by a cutter with 3 and 1.5 cm TLC, with dry matter oscillating between 58.6 and 60.1 %. 5 variants in three repetitions were stored in special bags, with 10 kg of chops from each variant. When ensilaging lucerne with high dry matter (about 60 %), the results of nutritional values and of fermentation indicators were comparable between the variant without preservative and with selected preservatives. It can be stated that the main preservative (preservation agent) consisted in the higher content of dry matter. The aerobic stability of the silages with longer chops without preservatives and with formic acid was lower (26 and 30 hours, respectively) than with other preservatives (43-81 hours).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Omezení rizik spojených s výživou skotu s vysokou užitkovostí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LXIV

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    497-500

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus