Silážování vojtěšky s různou délkou řezanky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000034" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000034 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/20032.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20032.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Silážování vojtěšky s různou délkou řezanky
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusu bylo hodnocení fermentace a aerobní stability siláží vojtěšky, sklízené o sušině asi 50 % s různou délkou řezanky (4 a 2 cm) za použití vybraných silážních přípravků, navíc s různou aplikační dávkou. Vojtěška fermentovala v pytlích, zahrabaných do silážované hmoty V průběhu fermentace a aerobní degradace byla kontinuálně měřena teplota s přesností 0,065 °C. Po dvou týdnech od uzavření sil teplota siláže, inokulované Lactobacillus plantarum MTD1 (ES), kulminovala na hodnotách 41 °C. Teplota siláže bez aditiva (KO) kulminovala o týden později. S postupem času teplota siláží klesala, ale rozdíl mezi variantou KO a ES se zvyšoval. U siláží s kratší řezankou bylo snížení teploty během fermentace ještě výraznější při použití aditiva v kombinaci dusitan sodný a Lactobacillus plantarum MTD1. Nejlepších ukazatelů kvality fermentačního procesu bylo dosaženo u siláží ES s kratší řezankou. Aerobní stabilita byla nejhorší u KO a s kratší řezankou (27 hodin).
Název v anglickém jazyce
Ensilage of lucerne chaff having different lengths
Popis výsledku anglicky
The aim of the experiment was to evaluate the fermentation and aerobic stability of alfalfa silages harvested in dry matter of about 50% with different chop lengths (4 and 2 cm) using selected silage preparations, in addition with different application rates. Lucerne fermented in sacks buried in the silage. During fermentation and aerobic degradation, the temperature was measured continuously with an accuracy of 0.065 °C. Two weeks after the closure of the silos, the silage temperature, inoculated with Lactobacillus plantarum MTD1 (ES), peaked at 41 °C. The temperature of the silage without additive (KO) peaked a week later. Over time, the temperature of the silage decreased, but the difference between the KO and ES variants increased. For shorter silage silages, the temperature reduction during fermentation was even higher when using an additive in combination sodium nitrite and Lactobacillus plantarum MTD1. The best quality indicators of the fermentation process were achieved for ES silage with shorter chop. Aerobic stability was worst in KO and with shorter chop (27 hours).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
32-36
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—