Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Silážování vojtěšky s různou délkou řezanky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000034" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000034 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/20032.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20032.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Silážování vojtěšky s různou délkou řezanky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem pokusu bylo hodnocení fermentace a aerobní stability siláží vojtěšky, sklízené o sušině asi 50 % s různou délkou řezanky (4 a 2 cm) za použití vybraných silážních přípravků, navíc s různou aplikační dávkou. Vojtěška fermentovala v pytlích, zahrabaných do silážované hmoty V průběhu fermentace a aerobní degradace byla kontinuálně měřena teplota s přesností 0,065 °C. Po dvou týdnech od uzavření sil teplota siláže, inokulované Lactobacillus plantarum MTD1 (ES), kulminovala na hodnotách 41 °C. Teplota siláže bez aditiva (KO) kulminovala o týden později. S postupem času teplota siláží klesala, ale rozdíl mezi variantou KO a ES se zvyšoval. U siláží s kratší řezankou bylo snížení teploty během fermentace ještě výraznější při použití aditiva v kombinaci dusitan sodný a Lactobacillus plantarum MTD1. Nejlepších ukazatelů kvality fermentačního procesu bylo dosaženo u siláží ES s kratší řezankou. Aerobní stabilita byla nejhorší u KO a s kratší řezankou (27 hodin).

  • Název v anglickém jazyce

    Ensilage of lucerne chaff having different lengths

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the experiment was to evaluate the fermentation and aerobic stability of alfalfa silages harvested in dry matter of about 50% with different chop lengths (4 and 2 cm) using selected silage preparations, in addition with different application rates. Lucerne fermented in sacks buried in the silage. During fermentation and aerobic degradation, the temperature was measured continuously with an accuracy of 0.065 °C. Two weeks after the closure of the silos, the silage temperature, inoculated with Lactobacillus plantarum MTD1 (ES), peaked at 41 °C. The temperature of the silage without additive (KO) peaked a week later. Over time, the temperature of the silage decreased, but the difference between the KO and ES variants increased. For shorter silage silages, the temperature reduction during fermentation was even higher when using an additive in combination sodium nitrite and Lactobacillus plantarum MTD1. The best quality indicators of the fermentation process were achieved for ES silage with shorter chop. Aerobic stability was worst in KO and with shorter chop (27 hours).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    32-36

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus