Konzervace vojtěšky s různou délkou řezanky a vybranými aditivy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000024" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000024 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/19023.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/19023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Konzervace vojtěšky s různou délkou řezanky a vybranými aditivy
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusu bylo hodnocení fermentace a aerobní stability siláží vojtěšky, sklízené o sušině cca 32 % s různou délkou řezanky za použití silážního přípravku bakteriálního, kombinovaného bakteriálního s chemickým a chemického. Významné (P<0,05) rozdíly mezi variantami byly pouze u čpavkového dusíku, který indikuje stupeň proteolýzy. Nejvyšší hodnoty čpavkového dusíku byly naměřeny u kontrolní siláže bez konzervantu s dlouhou řezankou, nejlepší výsledek u siláže s inokulantem, obsahujícím Lactobacillus plantarum MTD/1. Nejlepší aerobní stabilita byla naměřena u siláží, konzervovaných přípravkem, který obsahoval Lactobacillus plantarum MTD/1 v kombinaci se sorbátem draselným.
Název v anglickém jazyce
Preservation of alfalfa with different lengths of chop and selected additives
Popis výsledku anglicky
The aim of the experiment was to evaluate fermentation and aerobic stability of alfalfa silage, harvested on a dry matter of about 32% with a different length of chop using a silage preparation of bacterial, combined bacterial with chemical and chemical. Signifi cant (P<0.05) differences between variants were only for ammoniacal nitrogen, indicating the degree of proteolysis. The highest ammonia nitrogen values were measured in the long-cut control silage without additive, the best result for silage with inoculant containing Lactobacillus plantarum MTD/1. Best aerobic stability was measured in silage, preserved with a preparation containing Lactobacillus plantarum MTD/1 in combination with potassium sorbate.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
79
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
20-24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—