Silážování vojtěšky s různou délkou řezanky a vybranými aditivy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A84541" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:84541 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2020&vydani=2" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2020&vydani=2</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Silážování vojtěšky s různou délkou řezanky a vybranými aditivy
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusu bylo hodnocení fermentace a aerobní stability siláží vojtěšky, sklizené o sušině asi 50 procent s různou délkou řezanky (4 a 2 cm) za použití vybraných silážních přípravků, navíc s různou aplikační dávkou. Vojtěška fermentovala v pytlích, zahrabaných do silážované hmoty. V průběhu fermentace a aerobní degradace byla kontinuálně měřena teplota s přesností 0,065 stupňů C. Po dvou týdnech od uzavření sil teplota siláže, inokulované Lactobacillus plantarum MTD1 (ES), kulminovala na hodnotách 41 stupňů C. Teplota siláže bez aditiva (KO) kulminovala o týden později. S postupem času teplota siláží klesala, ale rozdíl mezi variantou KO a ES se zvyšoval. U siláží s kratší řezankou bylo snížení teploty během fermentace ještě výraznější při použití aditiva v kombinaci s dusitanem sodným a Lactobacillus plantarum MTD1. Nejlepších ukazatelů kvality fermentačního procesu bylo dosaženo u siláží ES s kratší řezankou. Aerobní stabilita byla nejhorší u KO a s kratší řezankou (27 hodin).
Název v anglickém jazyce
Silage of alfalfa with different lengths of chop and selective additives
Popis výsledku anglicky
The aim of the experiment was to evaluate the fermentation and aerobic stability of alfalfa silages harvested in dry matter of about 50 percent with different chop lengths (4 and 2 cm) using selected silage preparations, in addition with different application rates. Lucerne fermented in sacks buried in silage. During fermentation and aerobic degradation, the temperature was measured continuously with an accuracy of 0,065 degrees C. Two weeks after the closure of the silos, the silage temperature, inoculated with Lactobacillus plantarum MTD1 (ES), peaked at 41 degrees C. later. The temperature of the silages without additives (KO) peaked a week later. Over time, the temperature of the silage decreased, but the difference between the KO and ES variants increased. For silages with shorter cuts, the decrease in temperature during fermentation was even more pronounced when the additive was used in combination with sodium nitrite and Lactobacillus plantarum MTD1. The best quality indicators of the fermenta
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
32-36
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—