Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Silážování vojtěšky s různou délkou řezanky a vybranými aditivy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A84541" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:84541 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2020&vydani=2" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2020&vydani=2</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Silážování vojtěšky s různou délkou řezanky a vybranými aditivy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem pokusu bylo hodnocení fermentace a aerobní stability siláží vojtěšky, sklizené o sušině asi 50 procent s různou délkou řezanky (4 a 2 cm) za použití vybraných silážních přípravků, navíc s různou aplikační dávkou. Vojtěška fermentovala v pytlích, zahrabaných do silážované hmoty. V průběhu fermentace a aerobní degradace byla kontinuálně měřena teplota s přesností 0,065 stupňů C. Po dvou týdnech od uzavření sil teplota siláže, inokulované Lactobacillus plantarum MTD1 (ES), kulminovala na hodnotách 41 stupňů C. Teplota siláže bez aditiva (KO) kulminovala o týden později. S postupem času teplota siláží klesala, ale rozdíl mezi variantou KO a ES se zvyšoval. U siláží s kratší řezankou bylo snížení teploty během fermentace ještě výraznější při použití aditiva v kombinaci s dusitanem sodným a Lactobacillus plantarum MTD1. Nejlepších ukazatelů kvality fermentačního procesu bylo dosaženo u siláží ES s kratší řezankou. Aerobní stabilita byla nejhorší u KO a s kratší řezankou (27 hodin).

  • Název v anglickém jazyce

    Silage of alfalfa with different lengths of chop and selective additives

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the experiment was to evaluate the fermentation and aerobic stability of alfalfa silages harvested in dry matter of about 50 percent with different chop lengths (4 and 2 cm) using selected silage preparations, in addition with different application rates. Lucerne fermented in sacks buried in silage. During fermentation and aerobic degradation, the temperature was measured continuously with an accuracy of 0,065 degrees C. Two weeks after the closure of the silos, the silage temperature, inoculated with Lactobacillus plantarum MTD1 (ES), peaked at 41 degrees C. later. The temperature of the silages without additives (KO) peaked a week later. Over time, the temperature of the silage decreased, but the difference between the KO and ES variants increased. For silages with shorter cuts, the decrease in temperature during fermentation was even more pronounced when the additive was used in combination with sodium nitrite and Lactobacillus plantarum MTD1. The best quality indicators of the fermenta

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    32-36

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus