Močovina jako konzervační přísada pro silážování kukuřice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43911150" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43911150 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Močovina jako konzervační přísada pro silážování kukuřice
Popis výsledku v původním jazyce
V práci byl sledován vliv přídavku močoviny na fermentační ukazatele kukuřičné siláže a siláže "LKS" kukuřice. V modelovém pokusu se silážní kukuřicí, ke které byla přidávána močovina v dávce 3 a 5 kg /t se nepodařilo zcela potvrdit dřívější zjištění jiných autorů, neboť nebyl v podmínkách tohoto pokusu prokázán vliv močoviny na vyšší tvorbu kyseliny mléčné ani octové. Vyšší dávka močoviny vedla k výraznému zvýšení obsahu dusíkatých látek. Provozní siláže "LKS" kukuřice v PE vacích ošetřených odlišnou dávkou močoviny vykazovaly v porovnání s inokulovanou siláží nižší obsah kyseliny mléčné a octové, ale také všech kvasných kyselin. Amoniakované siláže "LKS" kukuřice obsahovaly vyšší obsah dusíkatých látek, PDIN a srovnatelnou koncentraci energie.
Název v anglickém jazyce
Urea as a Conservative Additive for Grain Silage
Popis výsledku anglicky
The conservative effect of urea on fermentation process quality of whole crop maize in the model trial silage maize, and semitrial (crushed ears of maize) was examined. Urea finely granulated was added in the amounts of 3 and 5.0 kg.t'1 silage maize. Silage with no preservative was prepared as control silage. Dry matter of the ensilaged maize was 331-339 g/kg. Application of urea (3 kg/t) decreased of pH value and of lactic and increased of titration acidity. The urea additive also led to significant increase of ammonia or of NH3-N contents to total N compared with the control silage not treated. No butyric acid was was determined in any variant. Silages with urea had the lowest level of lactic acid and the ratio of lactic acid to acetic acid. High level of acetic acid were in silage with 3 kg of urea. The silage from crushed of maize in plastic bags with the urea additive had the lowest level of lactic and acetic acid, titrating acidity compared with the inoculated silage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-263-1089-1
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
167-170
Název nakladatele
Tribun EU s.r.o.
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
20. 4. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—