Vliv diferencovaného přídavku močoviny na fermentační charakteristiky LKS siláže kukuřice.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00145933" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00145933 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv diferencovaného přídavku močoviny na fermentační charakteristiky LKS siláže kukuřice.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posoudit vliv přídavku močoviny na kvalitu fermentačního procesu modelových siláží z mechanicky upravených kukuřičných palic s listeny a porovnání s neošetřenou kontrolní siláží. Močovina byla k materiálu pošrotovaných olistěných palic aplikována homogenně v dávce 2,5 kg. resp. 5 kg.t-1. Byl zjištěn pozitivní vliv přídavku močoviny na produkci kyseliny mléčné, na celkovou volnou titrační kyselost a snížení obsahu kyseliny octové. V obsahu etanolu nebyla redukce ve srovnání s kontrolní siláží potvrzena. V močovinou ošetřených silážích LKS byla prokázána nižší ztráta sušiny ve srovnání s kontrolní siláží.
Název v anglickém jazyce
EFFECT OF DIFFERENT SUPPLEMENTATION OF UREA ON THE FERMENTATION CHARACTERISTICS OF CRUSHED MAIZE EARS SILAGE
Popis výsledku anglicky
In the experiment was the effect of urea supplementation on the fermentation quality of crushed maize ears by comparing with the untreated control (A). The addition of urea (B a C) in our experiment conditions increased not statistically significantly the pH value (3.82+-0.007, resp. 3.82+-0.025) in comparison with control silage. The urea supplementation ("B") increased significantly the contents of lactic acid (4.624+-0.0795 %/kg DM), acetic acid (1.539+-0.0280 % /kg DM), sum of acids (6.163+-0.091 %DM) and not decreased in the trial the ethanol content. The supplementastion of urea has a positive effect in reduction on the loss of dry mater (6.08 % resp. 5.12 %) in comparison with control silage (8.08 %).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH71041" target="_blank" >QH71041: Vliv patogenních mikroorganismů a jejich sekundárních metabolitů na kvalitu a hygienickou nezávadnost objemných krmiv</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník konference VIII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-065-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—