Vliv přídavku silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu kukuřičné siláže.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00178468" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00178468 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přídavku silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu kukuřičné siláže.
Popis výsledku v původním jazyce
Silážní kukuřice s nižším obsahem sušiny se zpravidla vyznačují bouřlivým průběhem fermentace, s rizikovým únikem silážních šťáv a větší tvorbou alkoholu. Přídavek silážních biologických aditiv (inokulantů), ale i chemických přípravků mohou významně usměrnit nejen vlastní průběh fermentačního procesu, snížit hodnotu pH, posílit tvorbu kyseliny mléčné v siláži, ale také významně ovlivnit aerobní stabilitu siláží po vyskladnění. V pokusu byl potvrzen i pozitivní vliv přídavku aditiva na hygienickou jakostsiláží.
Název v anglickém jazyce
Influence of additve supplementation on the fermentation process quality and aerobic stability in maize silage
Popis výsledku anglicky
In the experiment with silage maize hybrid Romario the effect of biological additives on the quality of fermentative process in model silages was monitored in comparison with untreated control silage. Additives were homogenous batches applied according to producer's instructions. Results were statistically analyzed using the method of single--factor analysis of variance. The average DM content in the harvested crop was 241.71+-4.76 -- 265.84+-4.76 g.kg-1. The application of microbial additives decreasedthe pH--value from 3.95 (Control variant) to 3.78 (Variant A), 3.72 (Variant B), and 3.68 (Variant C), resp. 388 (Variant D). A statistically significant (P<0.05) increase in the production of lactic acid (from 29.21+-3.77 g.kg-1 dry matter in the Control to 37.86+-1.74 g.kg-1 dry matter (Variant A), resp. 51.40+-0.79 g.kg-1 dry matter (Variant B). The highest content of acids in DM was in silage Variant B (69.96+-1.05 g.kg-1). The favourable effect on fermentation, which was statistica
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH71041" target="_blank" >QH71041: Vliv patogenních mikroorganismů a jejich sekundárních metabolitů na kvalitu a hygienickou nezávadnost objemných krmiv</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník konference IX. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7399-125-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
159-164
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—