Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv přídavku silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu kukuřičné siláže.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00178468" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00178468 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv přídavku silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu kukuřičné siláže.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Silážní kukuřice s nižším obsahem sušiny se zpravidla vyznačují bouřlivým průběhem fermentace, s rizikovým únikem silážních šťáv a větší tvorbou alkoholu. Přídavek silážních biologických aditiv (inokulantů), ale i chemických přípravků mohou významně usměrnit nejen vlastní průběh fermentačního procesu, snížit hodnotu pH, posílit tvorbu kyseliny mléčné v siláži, ale také významně ovlivnit aerobní stabilitu siláží po vyskladnění. V pokusu byl potvrzen i pozitivní vliv přídavku aditiva na hygienickou jakostsiláží.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of additve supplementation on the fermentation process quality and aerobic stability in maize silage

  • Popis výsledku anglicky

    In the experiment with silage maize hybrid Romario the effect of biological additives on the quality of fermentative process in model silages was monitored in comparison with untreated control silage. Additives were homogenous batches applied according to producer's instructions. Results were statistically analyzed using the method of single--factor analysis of variance. The average DM content in the harvested crop was 241.71+-4.76 -- 265.84+-4.76 g.kg-1. The application of microbial additives decreasedthe pH--value from 3.95 (Control variant) to 3.78 (Variant A), 3.72 (Variant B), and 3.68 (Variant C), resp. 388 (Variant D). A statistically significant (P<0.05) increase in the production of lactic acid (from 29.21+-3.77 g.kg-1 dry matter in the Control to 37.86+-1.74 g.kg-1 dry matter (Variant A), resp. 51.40+-0.79 g.kg-1 dry matter (Variant B). The highest content of acids in DM was in silage Variant B (69.96+-1.05 g.kg-1). The favourable effect on fermentation, which was statistica

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH71041" target="_blank" >QH71041: Vliv patogenních mikroorganismů a jejich sekundárních metabolitů na kvalitu a hygienickou nezávadnost objemných krmiv</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník konference IX. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-7399-125-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    159-164

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku