Vliv silážního aditiva na kvalitu fermentačního procesu siláže pivovarského mláta s přídavkem sorbentu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00117829" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00117829 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv silážního aditiva na kvalitu fermentačního procesu siláže pivovarského mláta s přídavkem sorbentu
Popis výsledku v původním jazyce
V modelovém pokusu jsme sledovali kvalitu fermentačního procesu siláží pivovarského mláta, u kterého byla upravena sušina přídavkem ječného šrotu a ošetřeno chemickým aditivem. Z uvedených výsledků vyplývá, že použití sorbentu vlhkosti snižuje produkci silážních šťáv. Použití konzervačního aditiva vedlo ke zlepšení fermentačního procesu, jak v množství tak i v poměru kvasných kyselin, ale i v obsahu alkoholu. Pozitivním výsledkem pokusu je také skutečnost, že v žádné siláži nebyla stanovena kyselina máselná. Použití sorbentu vlhkosti a konzervačního aditiva mělo pozitivní vliv na kvalitu fermentačního procesu.
Název v anglickém jazyce
The effect of silage additive on fermentation quality on brewers grains with absorbent matter
Popis výsledku anglicky
In the experiment was evaluated the effect of additive on the fermentation quality of brewers' grains silage with barley meal compared with the untreated control. There were altogether three treatments in experiment: Variant A -- untreated control; Variant B -- addition of a mixture of organic acids in the dose of 3L/t; Variant C -- addition of a mixture of organic acids in the dose of 6 L/t. We monitored following parameters of fermentation quality in the experiment: Dry matter content, pH, acid waterextract, content of lactic acid, propionic acid, acetic acid, butyric acid, ammonia, alcohol. Results were statistically analyzed using the method of single-factor analysis. The results show that the absorbent using decreased the silage leaking. The silage additive usage leads to an improving of fermentation process. You can see more favorable content and ratio of acids and alcohol. In no silage sample was recognized any butyric acid content. In general the using of absorbent and silage
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4027" target="_blank" >QF4027: Využití odpadů sladařského a pivovarnického průmyslu jako zdroje bílkovin pro výživu zvířat s ohledem na životní prostředí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 07 Agro - sborník z mezinárodní konference posluchačů postgraduálního doktorského studea
ISBN
978-80-7375-119-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
61-61
Název nakladatele
—
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—