Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of dietary fat on the content of vitamins and carotenoids in egg yolks

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000055" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000055 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/19054.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/19054.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1399/eps.2019.265" target="_blank" >10.1399/eps.2019.265</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of dietary fat on the content of vitamins and carotenoids in egg yolks

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study evaluated the effects of fat source in the diet on the content of vitamins E and A, and carotenoids in egg yolks. Hisex Brown hens aged 49-56 weeks were fed on diets that differed in the content of crude fat (a diet without fat and diets supplemented with rapeseed or palm oil at 40 g/kg). Diets of all hens contained 3% dehydrated alfalfa (a source of carotenoids). Measurement of vitamin and carotenoid content in yolks was carried out by HPLC methods. Supplements of fat increased the alpha-tocopherol content in egg yolks by 80.1% (rapeseed oil) and 72.1% (palm oil), respectively. The increase of lutein, zeaxanthin and retinol in yolks of hens fed dehydrated alfalfa and oils was less pronounced (varied from 13.4% to 26.5%). Effects of dietary fat supplementation on deposition of lipophilic vitamins and carotenoids were small or statistically non-significant. The saturation of diets with fat increased the hen-day egg production and decreased the feed intake. It can be concluded that dietary inclusion of fat increased the deposition of alpha-tocopherol, retinol and carotenoids in eggs of hens fed a diet containing dehydrated alfalfa.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of dietary fat on the content of vitamins and carotenoids in egg yolks

  • Popis výsledku anglicky

    This study evaluated the effects of fat source in the diet on the content of vitamins E and A, and carotenoids in egg yolks. Hisex Brown hens aged 49-56 weeks were fed on diets that differed in the content of crude fat (a diet without fat and diets supplemented with rapeseed or palm oil at 40 g/kg). Diets of all hens contained 3% dehydrated alfalfa (a source of carotenoids). Measurement of vitamin and carotenoid content in yolks was carried out by HPLC methods. Supplements of fat increased the alpha-tocopherol content in egg yolks by 80.1% (rapeseed oil) and 72.1% (palm oil), respectively. The increase of lutein, zeaxanthin and retinol in yolks of hens fed dehydrated alfalfa and oils was less pronounced (varied from 13.4% to 26.5%). Effects of dietary fat supplementation on deposition of lipophilic vitamins and carotenoids were small or statistically non-significant. The saturation of diets with fat increased the hen-day egg production and decreased the feed intake. It can be concluded that dietary inclusion of fat increased the deposition of alpha-tocopherol, retinol and carotenoids in eggs of hens fed a diet containing dehydrated alfalfa.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European Poultry Science

  • ISSN

    1612-9199

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    83

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Marz

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1-7

  • Kód UT WoS článku

    000464101500001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85068697218