Vliv zařazení odslupkovaných semen lupiny bílé do výkrmové diety pro králíky na užitkovost a chemické, fyzikální a senzorické vlastnosti králičího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000060" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000060 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/19059.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/19059.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv zařazení odslupkovaných semen lupiny bílé do výkrmové diety pro králíky na užitkovost a chemické, fyzikální a senzorické vlastnosti králičího masa
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo rozšířit naše dosavadní znalosti o nové informace týkající se vlivu odslupkovaných semen lupiny bílé (OLB) na užitkovost a chemické, fyzikální a senzorické vlastnosti králičího masa. Studie porovnávala výkrmovou dietu s obsahem OLB (V-OLB) a výkrmovou dietu na bázi sójového extrahovaného šrotu (V-SEŠ). Podávání diety s obsahem OLB snížilo Warner-Bratzlerovu sílu střihu u tepelně upravené hřbetní svaloviny (Longissimus lumborum) králíků (P = 0,003). Tento nález byl potvrzen při senzorické analýze, kdy byla zjištěna vyšší křehkost (P= 0,012) a vláknitost (P = 0,003) masa králíků krmených dietou V-OLB. Podávání diety V-OLB se projevilo také snížením saturačního (P = 0,001) a thrombogenního (P = 0,001) indexu ve stehenní svalovině králíků. U králíků ze skupiny V-OLB byla zjištěna lepší konverze krmiva (P = 0,001).
Název v anglickém jazyce
Effect of dehulled white lupine seed inclusion in rabbit fattening diet on the growth performance and chemical, physical and sensory properties of rabbit meat quality
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to extend our current knowledge by obtaining novel information regarding the effect of dehulled white lupine seeds (DWL) on the growth performance and chemical, physical and sensory properties of rabbit meat. The study compared fattening diet containing DWL (V-OLB diet) and fattening diet based on soybean meal (V-SES diet). Feeding the V-OLB diet decreased Warner-Bratzler shear force (P = 0.003) of grilled Longissimus lumborum muscle. This finding was confirmed during the sensory analysis, higher tenderness (P = 0.012) and fibrosity (P = 0.003) was detected in meat of rabbits fed the V-OLB diet. Feeding the V-OLB diet reflected also in reduced saturation (P = 0.001) and thrombogenic (P = 0.001) indexes from rabbit hind leg meat. There was a better feed conversion ratio (P = 0.001) in rabbits fed the V-OLB diet.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21001 - Nano-materials (production and properties)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510136" target="_blank" >QJ1510136: Optimalizace proteinové výživy monogastrických zvířat na bázi odrůd semen lupiny bílé (Lupinus albus)</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
27-33
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—