Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zařazení odslupkovaných semen lupiny bílé do výkrmové diety pro králíky na užitkovost a chemické, fyzikální a senzorické vlastnosti králičího masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000060" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000060 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/19059.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/19059.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv zařazení odslupkovaných semen lupiny bílé do výkrmové diety pro králíky na užitkovost a chemické, fyzikální a senzorické vlastnosti králičího masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo rozšířit naše dosavadní znalosti o nové informace týkající se vlivu odslupkovaných semen lupiny bílé (OLB) na užitkovost a chemické, fyzikální a senzorické vlastnosti králičího masa. Studie porovnávala výkrmovou dietu s obsahem OLB (V-OLB) a výkrmovou dietu na bázi sójového extrahovaného šrotu (V-SEŠ). Podávání diety s obsahem OLB snížilo Warner-Bratzlerovu sílu střihu u tepelně upravené hřbetní svaloviny (Longissimus lumborum) králíků (P = 0,003). Tento nález byl potvrzen při senzorické analýze, kdy byla zjištěna vyšší křehkost (P= 0,012) a vláknitost (P = 0,003) masa králíků krmených dietou V-OLB. Podávání diety V-OLB se projevilo také snížením saturačního (P = 0,001) a thrombogenního (P = 0,001) indexu ve stehenní svalovině králíků. U králíků ze skupiny V-OLB byla zjištěna lepší konverze krmiva (P = 0,001).

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of dehulled white lupine seed inclusion in rabbit fattening diet on the growth performance and chemical, physical and sensory properties of rabbit meat quality

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to extend our current knowledge by obtaining novel information regarding the effect of dehulled white lupine seeds (DWL) on the growth performance and chemical, physical and sensory properties of rabbit meat. The study compared fattening diet containing DWL (V-OLB diet) and fattening diet based on soybean meal (V-SES diet). Feeding the V-OLB diet decreased Warner-Bratzler shear force (P = 0.003) of grilled Longissimus lumborum muscle. This finding was confirmed during the sensory analysis, higher tenderness (P = 0.012) and fibrosity (P = 0.003) was detected in meat of rabbits fed the V-OLB diet. Feeding the V-OLB diet reflected also in reduced saturation (P = 0.001) and thrombogenic (P = 0.001) indexes from rabbit hind leg meat. There was a better feed conversion ratio (P = 0.001) in rabbits fed the V-OLB diet.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21001 - Nano-materials (production and properties)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510136" target="_blank" >QJ1510136: Optimalizace proteinové výživy monogastrických zvířat na bázi odrůd semen lupiny bílé (Lupinus albus)</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    30

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    27-33

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus