Moderní myopatie prsní svaloviny kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000091" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000091 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/20:81908
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/20088.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20088.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Moderní myopatie prsní svaloviny kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
V posledních několika letech zasáhl drůbežářský průmysl výskyt vad kuřecích prsou, které jsou popisovány jako moderní myopatie. Jedná se o vadu white striping, wooden breast a spaghetti meat. Společným znakem moderních myopatií je jejich výskyt především u rychle rostoucích genotypů kuřat vykrmovaných do vyšší živé váhy. Ačkoliv mají uvedené myopatie v mnoha ohledech společné histopatologické projevy, jsou makroskopicky snadno rozlišitelné. V mnoha případech nejsou známy mechanismy vzniku jednotlivých vad. Moderní myopatie postihují produkci drůbežího masa v mnohých zemích, čímž negativně a zásadně ovlivňují ekonomiku výroby. Důležitým dopadem výskytu jednotlivých vad je i snížený zájem spotřebitelů.
Název v anglickém jazyce
Modern myopathies in chicken breast meat
Popis výsledku anglicky
In the last few years, the poultry industry has been affected by abnormalities in chicken breasts, which are described as modern myopathies. These are white striping, wooden breast and spaghetti meat defects. A common feature of modern myopathies is their occurrence especially in fast-growing genotypes of chickens fattened to a higher live weight. Although these myopathies have many common histopathological manifestations, they are easily macroscopically distinguishable. In many cases, the mechanisms of individual defects are not known. Modern myopathies affect poultry meat production in many countries, thus negatively and fundamentally affecting the economy of production. An important impact of the occurrence of individual defects is the reduced consumer acceptance.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910387" target="_blank" >QK1910387: Kvalita a bezpečnost produkce kuřecího masa při zkrmování moučky z hmyzu, limitovaném krmení a pastvě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
44-48
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—