Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Moderní myopatie prsní svaloviny kuřat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000091" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000091 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/20:81908

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/20088.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20088.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Moderní myopatie prsní svaloviny kuřat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V posledních několika letech zasáhl drůbežářský průmysl výskyt vad kuřecích prsou, které jsou popisovány jako moderní myopatie. Jedná se o vadu white striping, wooden breast a spaghetti meat. Společným znakem moderních myopatií je jejich výskyt především u rychle rostoucích genotypů kuřat vykrmovaných do vyšší živé váhy. Ačkoliv mají uvedené myopatie v mnoha ohledech společné histopatologické projevy, jsou makroskopicky snadno rozlišitelné. V mnoha případech nejsou známy mechanismy vzniku jednotlivých vad. Moderní myopatie postihují produkci drůbežího masa v mnohých zemích, čímž negativně a zásadně ovlivňují ekonomiku výroby. Důležitým dopadem výskytu jednotlivých vad je i snížený zájem spotřebitelů.

  • Název v anglickém jazyce

    Modern myopathies in chicken breast meat

  • Popis výsledku anglicky

    In the last few years, the poultry industry has been affected by abnormalities in chicken breasts, which are described as modern myopathies. These are white striping, wooden breast and spaghetti meat defects. A common feature of modern myopathies is their occurrence especially in fast-growing genotypes of chickens fattened to a higher live weight. Although these myopathies have many common histopathological manifestations, they are easily macroscopically distinguishable. In many cases, the mechanisms of individual defects are not known. Modern myopathies affect poultry meat production in many countries, thus negatively and fundamentally affecting the economy of production. An important impact of the occurrence of individual defects is the reduced consumer acceptance.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910387" target="_blank" >QK1910387: Kvalita a bezpečnost produkce kuřecího masa při zkrmování moučky z hmyzu, limitovaném krmení a pastvě</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    44-48

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus