Antimikrobiální aktivita palmových olejů bohatých na mastné kyseliny o střední délce řetězce vůči grampozitivním původcům mastitid dojeného skotu: in vitro studie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000120" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000120 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/20117.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20117.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antimikrobiální aktivita palmových olejů bohatých na mastné kyseliny o střední délce řetězce vůči grampozitivním původcům mastitid dojeného skotu: in vitro studie
Popis výsledku v původním jazyce
Původci mastitid skotu jsou zpravidla všudypřítomné grampozitivní bakterie rodů Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia, apod. Kromě nezpochybnitelné hrozby, kterou tyto bakterie představují v chovech skotu, je jejich další nebezpečí vázáno na člověka, a to zejména pro jejich velmi vysokou míru rezistence k desinfekčním látkám a antibiotikům. Tato rezistence je dále šířena do prostředí. Snižování rezistence je možné několika způsoby. Nabízí se použití alternativních desinfekčních a antimikrobiálních přípravků. Mezi ně lze řadit i oleje bohaté na mastné kyseliny o střední délce řetězce (medium-chain fatty acids; MCFA), které jsou známé svou antibakteriální aktivitou, a mohou sloužit jako náhrada antiseptik a antibiotik. Kokosový, palmový a tucuma olej jsou běžnou součástí ve výživě lidí i zvířat. Cílem této studie bylo proto vyhodnotit mikrodiluční bujónovou metodou in vitro inhibiční aktivitu palmových olejů bohatých na MCFA po štěpení exogenní lipázou z Mucor javanicus vůči pěti kmenům grampozitivních bakteriálních patogenů, u nichž bylo prokázáno, že způsobují mastitidu u mléčného skotu (Staphylococcus aureus a Streptococcus agalactiae). Testované palmové oleje vykazovaly inhibiční účinek proti růstu všech testovaných bakteriálních kmenů v rozmezí 64–8192 μl/ml. Str. agalactiae byl stanoven jako citlivější druh ve srovnání se S. aureus. Výsledky této studie naznačují myšlenku, že palmové oleje bohaté na MCFA mohou sloužit jako alternativní přístup v rámci „predip“ a„postdip“ postupů na farmách, jakožto kontrolní mechanismus prevence mastitidy skotu. K potvrzení zjištění možného praktického využití palmových olejů bohatých na MCFA jsou však zapotřebí další in vivo studie.
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial activity of palm oils rich in medium-chain fatty acids against grampositive mastitis-causatives in dairy cattle: in vitro study
Popis výsledku anglicky
The causative agents of bovine mastitis are usually ubiquitous gram-positive bacteria of the genera Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia, etc. In addition to the unquestionable threat posed by these bacteria in cattle breeding, their other danger is related to humans, especially due to their very high resistance to disinfectants and antibiotic. This resistance is further spread into the environment. Reducing resistance is possible in several ways. The use of alternative disinfectants and antimicrobials is offered. These include oils rich in medium-chain fatty acids (MCFAs), which are known for their antibacterial activity and can serve as a substitute for antiseptics and antibiotics. Coconut, palm and tucuma oil are common ingredients of+ human and animal nutrition. Therefore, the aim of this study was to evaluate the in vitro by microdilution broth method the inhibitory activity of MCFA-rich palm oils after cleavage by exogenous Mucor javanicus lipase against five strains of gram-positive bacterial pathogens that have been proven to cause mastitis in dairy cattle (Staphylococcus aureus and Streptocoecus agalactiae). The tested palm oils showed an inhibitory effect against the growth of all tested bacterial strains in the range of 64–8192 μl/ml. Str. agalactiae has been identified as a more sensitive species compared to S. aureus. The results of this study suggest that MCFA-rich palm oils may serve as an alternative approach to "predip" and "postdip" farm practices, as a control mechanism for the prevention of bovine mastitis. However, further in vivo studies are needed to confirm the potential practical use of MCFA-rich palm oils.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů