Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Susceptibility of Enterococcus spp., Salmonella spp. and Staphylococcus spp. to organic acids

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000147" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000147 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/20144.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20144.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Susceptibility of Enterococcus spp., Salmonella spp. and Staphylococcus spp. to organic acids

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to evaluate in vitro antibacterial effect of 17 mixtures additives in various concentrations, specifically medium-chain fatty acids (MCFAs), myristic acid, cinnamic acid and citric acid, on selected bacteria, especially Staphylococcus aureus (ATCC 29213, ATCC 43300), Salmonella enteritidis (147/7F4), Salmonella typhimurium (K3), Enterococcus faecium (CCM 6226) and, Enterococcus cecorum (CCM 4285), by the standardized microdilution method in a 96-well microtitration plates. The minimum inhibitory concentrations (MICs) of tested additives were determined as the lowest concentration limiting the growth of bacteria in wells compared to a positive control of ≥80%. The additives were the least effective in inhibition of Gram-negative strains of Salmonella (S. enteritidis, MICs: 2048-≥4096 µg ml-1; S. typhimurium, MICs: ≥4096 µg ml-1). Both strains of S. aureus were sensitive to the presence of all additives. The lowest MIC for S. aureus ATCC 29213 was 56 µg ml-1 using C12/C14 (70/30). The remaining additives inhibited growth at concentrations 64-2048 µg ml-1. Interestly, S. aureus ATCC 43300 was the most sensitive to C12/C14+GML+CitA (24,5/10,5/35/30) at MIC 64 µg ml-1. Other additives showed MICs in range 64-2048 µg ml-1. Gram-positive bacteria, E. cecorum and E. faecium were the most sensitive to C12/C14 (70/30) (MIC 32 and 64 µg ml-1). The remaining values of MICs ranged from 128 to ≥4096 µg ml-1. Compared to Gram-negative bacteria, antibacterial effect of MCFAs, GML, citric and cinnamon acid was observed mostly to Gram-positive bacteria.

  • Název v anglickém jazyce

    Susceptibility of Enterococcus spp., Salmonella spp. and Staphylococcus spp. to organic acids

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate in vitro antibacterial effect of 17 mixtures additives in various concentrations, specifically medium-chain fatty acids (MCFAs), myristic acid, cinnamic acid and citric acid, on selected bacteria, especially Staphylococcus aureus (ATCC 29213, ATCC 43300), Salmonella enteritidis (147/7F4), Salmonella typhimurium (K3), Enterococcus faecium (CCM 6226) and, Enterococcus cecorum (CCM 4285), by the standardized microdilution method in a 96-well microtitration plates. The minimum inhibitory concentrations (MICs) of tested additives were determined as the lowest concentration limiting the growth of bacteria in wells compared to a positive control of ≥80%. The additives were the least effective in inhibition of Gram-negative strains of Salmonella (S. enteritidis, MICs: 2048-≥4096 µg ml-1; S. typhimurium, MICs: ≥4096 µg ml-1). Both strains of S. aureus were sensitive to the presence of all additives. The lowest MIC for S. aureus ATCC 29213 was 56 µg ml-1 using C12/C14 (70/30). The remaining additives inhibited growth at concentrations 64-2048 µg ml-1. Interestly, S. aureus ATCC 43300 was the most sensitive to C12/C14+GML+CitA (24,5/10,5/35/30) at MIC 64 µg ml-1. Other additives showed MICs in range 64-2048 µg ml-1. Gram-positive bacteria, E. cecorum and E. faecium were the most sensitive to C12/C14 (70/30) (MIC 32 and 64 µg ml-1). The remaining values of MICs ranged from 128 to ≥4096 µg ml-1. Compared to Gram-negative bacteria, antibacterial effect of MCFAs, GML, citric and cinnamon acid was observed mostly to Gram-positive bacteria.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    NutriNET 2020

  • ISBN

    978-80-552-2200-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    169-184

  • Název nakladatele

    Slovak University of Agriculture in Nitra

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    1. 1. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku