Mastné kyseliny ovlivňují virulenci Salmonella Typhimurium a snižují její schopnost kolonizovat střevní trakt prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000416" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000416 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Coated fatty acids alter virulence properties of Salmonella Typhimurium and decrease intestinal colonization of pigs
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the present study was to determine whether short- (SCFA) and medium-chain fatty acids (MCFA) are able to alter virulence gene expression and to decrease Salmonella Typhimurium colonization and shedding in pigs. Minimal inhibitory concentrations (MIC) of 4 SCFA (formic acid, acetic acid, propionic acid, butyric acid) and 2 MCFA (caproic and caprylic acid) were determined using 54 porcine Salmonella Typhimurium field strains. Expression of hilA and invasion in porcine intestinal epithelial cells was significantly lower when bacteria were grown in LB-broth containing sub-MIC concentrations of butyrate or propionate (10mM) and caproic or caprylic acid (2mM). When given as feed supplement to pigs experimentally infected with Salmonella Typhimurium, coated butyric acid was shown to be effective in decreasing the levels of faecal shedding and intestinal colonization. Uncoated fatty acids, however, did not influence fecal shedding, intestinal or tonsillar colonization in pigs.
Název v anglickém jazyce
Coated fatty acids alter virulence properties of Salmonella Typhimurium and decrease intestinal colonization of pigs
Popis výsledku anglicky
The aim of the present study was to determine whether short- (SCFA) and medium-chain fatty acids (MCFA) are able to alter virulence gene expression and to decrease Salmonella Typhimurium colonization and shedding in pigs. Minimal inhibitory concentrations (MIC) of 4 SCFA (formic acid, acetic acid, propionic acid, butyric acid) and 2 MCFA (caproic and caprylic acid) were determined using 54 porcine Salmonella Typhimurium field strains. Expression of hilA and invasion in porcine intestinal epithelial cells was significantly lower when bacteria were grown in LB-broth containing sub-MIC concentrations of butyrate or propionate (10mM) and caproic or caprylic acid (2mM). When given as feed supplement to pigs experimentally infected with Salmonella Typhimurium, coated butyric acid was shown to be effective in decreasing the levels of faecal shedding and intestinal colonization. Uncoated fatty acids, however, did not influence fecal shedding, intestinal or tonsillar colonization in pigs.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinary Microbiology
ISSN
0378-1135
e-ISSN
—
Svazek periodika
132
Číslo periodika v rámci svazku
3-4
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000260973900010
EID výsledku v databázi Scopus
—