Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mastné kyseliny ovlivňují virulenci Salmonella Typhimurium a snižují její schopnost kolonizovat střevní trakt prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000416" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000416 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Coated fatty acids alter virulence properties of Salmonella Typhimurium and decrease intestinal colonization of pigs

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the present study was to determine whether short- (SCFA) and medium-chain fatty acids (MCFA) are able to alter virulence gene expression and to decrease Salmonella Typhimurium colonization and shedding in pigs. Minimal inhibitory concentrations (MIC) of 4 SCFA (formic acid, acetic acid, propionic acid, butyric acid) and 2 MCFA (caproic and caprylic acid) were determined using 54 porcine Salmonella Typhimurium field strains. Expression of hilA and invasion in porcine intestinal epithelial cells was significantly lower when bacteria were grown in LB-broth containing sub-MIC concentrations of butyrate or propionate (10mM) and caproic or caprylic acid (2mM). When given as feed supplement to pigs experimentally infected with Salmonella Typhimurium, coated butyric acid was shown to be effective in decreasing the levels of faecal shedding and intestinal colonization. Uncoated fatty acids, however, did not influence fecal shedding, intestinal or tonsillar colonization in pigs.

  • Název v anglickém jazyce

    Coated fatty acids alter virulence properties of Salmonella Typhimurium and decrease intestinal colonization of pigs

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the present study was to determine whether short- (SCFA) and medium-chain fatty acids (MCFA) are able to alter virulence gene expression and to decrease Salmonella Typhimurium colonization and shedding in pigs. Minimal inhibitory concentrations (MIC) of 4 SCFA (formic acid, acetic acid, propionic acid, butyric acid) and 2 MCFA (caproic and caprylic acid) were determined using 54 porcine Salmonella Typhimurium field strains. Expression of hilA and invasion in porcine intestinal epithelial cells was significantly lower when bacteria were grown in LB-broth containing sub-MIC concentrations of butyrate or propionate (10mM) and caproic or caprylic acid (2mM). When given as feed supplement to pigs experimentally infected with Salmonella Typhimurium, coated butyric acid was shown to be effective in decreasing the levels of faecal shedding and intestinal colonization. Uncoated fatty acids, however, did not influence fecal shedding, intestinal or tonsillar colonization in pigs.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinary Microbiology

  • ISSN

    0378-1135

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    132

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3-4

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000260973900010

  • EID výsledku v databázi Scopus