Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv C2 - C18 mastných kyselin na Salmonelly in vitro

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F04%3A00011172" target="_blank" >RIV/00027014:_____/04:00011172 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    In Vitro Effect of C2 - C18 Fatty acids on Salmonellas

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The susceptibility of Salmonella spp. to 15 fatty acids was determined in vitro in cultures grown on glucose. Antimicrobial activity was expressed as IC50 (a concentration at which only 50% of the initial glucose in cultures was utilized). Caprylic acidwas the only acid inhibiting glucose utilization. In cultures of S. enteritidis, S. infantis and S. typhimurium, IC50 of caprylic acid ranged from 0.75 to 1.17 mg/mL. A moderate adaptation effect was observed as these values increased 1.5-1.8 times whenbacteria were subcultured 10 times in media containing a low concentration of caprylic acid (1/3 IC50). No effect of calcium ions added in excess on antimicrobial activity of caprylic acid was observed. Incubation of salmonellas with caprylic acid (1 mg/mL; 30 min) at pH 5.2-5.3 led to a reduction in the concentration of viable cells below the detection limit; 2-6% of Salmonella cells survived at Ph 6.3-6.6.

  • Název v anglickém jazyce

    In Vitro Effect of C2 - C18 Fatty acids on Salmonellas

  • Popis výsledku anglicky

    The susceptibility of Salmonella spp. to 15 fatty acids was determined in vitro in cultures grown on glucose. Antimicrobial activity was expressed as IC50 (a concentration at which only 50% of the initial glucose in cultures was utilized). Caprylic acidwas the only acid inhibiting glucose utilization. In cultures of S. enteritidis, S. infantis and S. typhimurium, IC50 of caprylic acid ranged from 0.75 to 1.17 mg/mL. A moderate adaptation effect was observed as these values increased 1.5-1.8 times whenbacteria were subcultured 10 times in media containing a low concentration of caprylic acid (1/3 IC50). No effect of calcium ions added in excess on antimicrobial activity of caprylic acid was observed. Incubation of salmonellas with caprylic acid (1 mg/mL; 30 min) at pH 5.2-5.3 led to a reduction in the concentration of viable cells below the detection limit; 2-6% of Salmonella cells survived at Ph 6.3-6.6.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA523%2F02%2F0460" target="_blank" >GA523/02/0460: Účinek mastných kyselin o střední délce řetězce na užitkovost, úhyn a stravitelnost živin u mladých králíků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Folia Microbiologica

  • ISSN

    0015-5632

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    49

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    199-202

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus