Antimikrobiální účinek mastných kyselin dva kmeny Eschrichia coli
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F03%3A00006790" target="_blank" >RIV/00027014:_____/03:00006790 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antimikrobiální účinek mastných kyselin dva kmeny Eschrichia coli
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován účinek mastných kyselin C2 ? C18 na dva kmeny Escherichia coli. Účinek byl vyjádřen jako IC50 (koncentrace, při které došlo k utilizaci poloviny glukózy, přítomné v médiu). Utilizace glukózy byla inhibována kyselinou kaprylovou (IC50 se pohybovala v rozmezí od 0,30 do 0,85 mg/ml) a kyselinou kaprinovou (IC50 od 1,25 do 2,03 mg/ml). U ostatních mastných kyselin nebyla pozorována inhibice utilizace glukózy. Přídavkem vápníku v nadbytku množství se rušil inhibiční účinek kyseliny kaprinové. Antimikrobiální účinek kyseliny kaprylové i kaprinové se snížil během růstu bakterií v přítomnosti částic slámy nebo při opakované kultivaci bakterií v médiu, obsahujícím subinhibiční koncentraci kyselin. Výsledky průkazu živých bakterií kultivací a počítáním bakteriálních kolonií na tuhém médiu po 30 min. inkubaci s kyselinou kaprylovou nebo kaprinovou o koncentraci 1 mg/ml potvrdily, že kyselina kaprylová a v menší míře I kyselina kaprinová mají signifikantní antimikrobiální účinek.
Název v anglickém jazyce
Susceptibility of two strains of Escherichia coli to fatty acids
Popis výsledku anglicky
The antimicrobial activity of C2 ? C18 fatty acids against two strains of Escherichia coli was determined in vitro in anaerobic cultures grown on glucose. Antimicrobial activity was expressed as IC50 (a concentration at which only 50% of the initial glucose in cultures was utilized). Utilization of glucose was inhibited by caprylic acid (IC50 ranged from 0.30 to 0.85 mg/ml) and capric acid (IC50 from 1.25 to 2.03 mg/ml). No inhibition of glucose utilization was produced with other fatty acid, but not that of caprylic acid. Antimicrobial activity of caprylic and capric acid decreased when bacteria were grown in the presence of straw particles or repeatedly subcultured in medium containing these compounds at low concentrations. Counts of viable bacteriadetermined by plating technique after 30min incubation with caprylic acid at 1 mg/ml decreased below 102/ml. Corresponding reduction in cultures treated with capric acid was 1.09 and 7.16 log 10 colony forming units/ml.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA523%2F02%2F0460" target="_blank" >GA523/02/0460: Účinek mastných kyselin o střední délce řetězce na užitkovost, úhyn a stravitelnost živin u mladých králíků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník vědeckých prací z mezinárodní konference studentů DSP výživa a dietetika zvířat A WORKSHOPU PHARE, RERA, Zelená Laguna Vliv výživy na kvalitu a obsah složek v mléce
ISBN
80-7040-626-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
43-49
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
29. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—