Susceptibility of Campylobacter jejuni to Organic Acids and Monoacylglycerols
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510080" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510080 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985904:_____/10:00348353 RIV/00027014:_____/10:#0001205
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Susceptibility of Campylobacter jejuni to Organic Acids and Monoacylglycerols
Popis výsledku v původním jazyce
Organic acids can be used as feed supplements or for treatment of poultry carcasses in processing plants. The antimicrobial activity of nineteen organic acids and two monoacylglycerols in cultures of Campylobacter jejuni CCM 6214(T) (ATCC 33560) was determined using a SYBR Green-based real-time PCR assay. The IC50 was a concentration at which only 50 % of a bacteria specific DNA sequence was amplified. Caprylic, capric and lauric acids were the most efficient antimicrobials among the compounds tested (IC50 a parts per thousand currency sign 0.1 mg/mL). In a weakly acidic environment (pH 5.5), the antimicrobial activity was more pronounced than at pH 6.5. At pH 5.5, oleic and fumaric acid also had clear antimicrobial activity, as did monocaprylin. The antimicrobial activity of acetic, butyric, stearic and succinic acid was low.
Název v anglickém jazyce
Susceptibility of Campylobacter jejuni to Organic Acids and Monoacylglycerols
Popis výsledku anglicky
Organic acids can be used as feed supplements or for treatment of poultry carcasses in processing plants. The antimicrobial activity of nineteen organic acids and two monoacylglycerols in cultures of Campylobacter jejuni CCM 6214(T) (ATCC 33560) was determined using a SYBR Green-based real-time PCR assay. The IC50 was a concentration at which only 50 % of a bacteria specific DNA sequence was amplified. Caprylic, capric and lauric acids were the most efficient antimicrobials among the compounds tested (IC50 a parts per thousand currency sign 0.1 mg/mL). In a weakly acidic environment (pH 5.5), the antimicrobial activity was more pronounced than at pH 6.5. At pH 5.5, oleic and fumaric acid also had clear antimicrobial activity, as did monocaprylin. The antimicrobial activity of acetic, butyric, stearic and succinic acid was low.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GD525%2F08%2FH060" target="_blank" >GD525/08/H060: Využití synbiotik a rostlinných extraktů ve výživě lidí a zvířat</a><br>
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Folia Microbilogica
ISSN
0015-5632
e-ISSN
—
Svazek periodika
55
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—