Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Efect of organic acids on bacterium campylobacter jejuni

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508251" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508251 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Efect of organic acids on bacterium campylobacter jejuni

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the Doctoral thesis was to evaluate the antimicrobial activity of nineteen organic acids and two monoacylglycerols against Campylobacter jejuni. The objective was to determine inhibitory concentrations of organic acids in vitro and to confirmthese results also by in vivo experiment. Two different methods were used to assess the antimicrobial activity of acids: the measurement of cell protein concentration in treated cultures by the biuret method and a SYBR Green based real-time PCR assay. Caprylic, capric and lauric acids were the most efficient antimicrobials among the compounds tested (IC50 <= 0.10 mg/ml). Antimicrobial acitivity of organic acids was pH-dependent, being more pronounced at a lower pH than at a pH higher than 6. The effectof the time of incubation was less evident. Clinical isolate of C. jejuni showed higher tolerance to exposure of organic acids compare to CCM 6214T strain. In the cells treated with capric acid, fumaric acid and monocaprin, the permeabili

  • Název v anglickém jazyce

    Efect of organic acids on bacterium campylobacter jejuni

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the Doctoral thesis was to evaluate the antimicrobial activity of nineteen organic acids and two monoacylglycerols against Campylobacter jejuni. The objective was to determine inhibitory concentrations of organic acids in vitro and to confirmthese results also by in vivo experiment. Two different methods were used to assess the antimicrobial activity of acids: the measurement of cell protein concentration in treated cultures by the biuret method and a SYBR Green based real-time PCR assay. Caprylic, capric and lauric acids were the most efficient antimicrobials among the compounds tested (IC50 <= 0.10 mg/ml). Antimicrobial acitivity of organic acids was pH-dependent, being more pronounced at a lower pH than at a pH higher than 6. The effectof the time of incubation was less evident. Clinical isolate of C. jejuni showed higher tolerance to exposure of organic acids compare to CCM 6214T strain. In the cells treated with capric acid, fumaric acid and monocaprin, the permeabili

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů