Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

C6, C8 a C10 mastné kyseliny snižují kolonizaci a invazi Salmonella Enteritidis u kuřat krátce po infekci díky jejich antimikrobiálnímu účinku a supresi hilA

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F04%3A%230000149" target="_blank" >RIV/00027162:_____/04:#0000149 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Medium-chain fatty acids decrease colonization and invasion shortly after infection with Salmonella Enteritidis in chickens through direct antimicrobial action and hilA suppression

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study, the medium-chain fatty acids (MCFA), caproic, caprylic, and capric acid, were evaluated for the control of Salmonella serovar Enteritidis in chickens. All MCFA were growth inhibiting at low concentrations in vitro, with caproic acid beingthe most potent. By using transcriptional fusions between the promoter of the regulatory gene of the Salmonella pathogenicity island I, hilA, and luxCDABE genes, it was shown that all MCFA decreased the expression of hilA, a key regulator related to theinvasive capacity of Salmonella. The addition of caproic acid (3 g/kg of feed) to the feed of chicks led to a significant decrease in the level of colonization of ceca and internal organs by Salmonella serovar Enteritidis at 3 days after infection of 5-day-old chicks. These results suggest that MCFA have a synergistic ability to suppress the expression of the genes required for invasion and to reduce the numbers of bacteria in vivo.

  • Název v anglickém jazyce

    Medium-chain fatty acids decrease colonization and invasion shortly after infection with Salmonella Enteritidis in chickens through direct antimicrobial action and hilA suppression

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, the medium-chain fatty acids (MCFA), caproic, caprylic, and capric acid, were evaluated for the control of Salmonella serovar Enteritidis in chickens. All MCFA were growth inhibiting at low concentrations in vitro, with caproic acid beingthe most potent. By using transcriptional fusions between the promoter of the regulatory gene of the Salmonella pathogenicity island I, hilA, and luxCDABE genes, it was shown that all MCFA decreased the expression of hilA, a key regulator related to theinvasive capacity of Salmonella. The addition of caproic acid (3 g/kg of feed) to the feed of chicks led to a significant decrease in the level of colonization of ceca and internal organs by Salmonella serovar Enteritidis at 3 days after infection of 5-day-old chicks. These results suggest that MCFA have a synergistic ability to suppress the expression of the genes required for invasion and to reduce the numbers of bacteria in vivo.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LN00A016" target="_blank" >LN00A016: BIOMOLEKULÁRNÍ CENTRUM</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Applied and Environmental Microbiology

  • ISSN

    0099-2240

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    70

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    3582-3587

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus