C6, C8 a C10 mastné kyseliny snižují kolonizaci a invazi Salmonella Enteritidis u kuřat krátce po infekci díky jejich antimikrobiálnímu účinku a supresi hilA
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F04%3A%230000149" target="_blank" >RIV/00027162:_____/04:#0000149 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Medium-chain fatty acids decrease colonization and invasion shortly after infection with Salmonella Enteritidis in chickens through direct antimicrobial action and hilA suppression
Popis výsledku v původním jazyce
In this study, the medium-chain fatty acids (MCFA), caproic, caprylic, and capric acid, were evaluated for the control of Salmonella serovar Enteritidis in chickens. All MCFA were growth inhibiting at low concentrations in vitro, with caproic acid beingthe most potent. By using transcriptional fusions between the promoter of the regulatory gene of the Salmonella pathogenicity island I, hilA, and luxCDABE genes, it was shown that all MCFA decreased the expression of hilA, a key regulator related to theinvasive capacity of Salmonella. The addition of caproic acid (3 g/kg of feed) to the feed of chicks led to a significant decrease in the level of colonization of ceca and internal organs by Salmonella serovar Enteritidis at 3 days after infection of 5-day-old chicks. These results suggest that MCFA have a synergistic ability to suppress the expression of the genes required for invasion and to reduce the numbers of bacteria in vivo.
Název v anglickém jazyce
Medium-chain fatty acids decrease colonization and invasion shortly after infection with Salmonella Enteritidis in chickens through direct antimicrobial action and hilA suppression
Popis výsledku anglicky
In this study, the medium-chain fatty acids (MCFA), caproic, caprylic, and capric acid, were evaluated for the control of Salmonella serovar Enteritidis in chickens. All MCFA were growth inhibiting at low concentrations in vitro, with caproic acid beingthe most potent. By using transcriptional fusions between the promoter of the regulatory gene of the Salmonella pathogenicity island I, hilA, and luxCDABE genes, it was shown that all MCFA decreased the expression of hilA, a key regulator related to theinvasive capacity of Salmonella. The addition of caproic acid (3 g/kg of feed) to the feed of chicks led to a significant decrease in the level of colonization of ceca and internal organs by Salmonella serovar Enteritidis at 3 days after infection of 5-day-old chicks. These results suggest that MCFA have a synergistic ability to suppress the expression of the genes required for invasion and to reduce the numbers of bacteria in vivo.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LN00A016" target="_blank" >LN00A016: BIOMOLEKULÁRNÍ CENTRUM</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Applied and Environmental Microbiology
ISSN
0099-2240
e-ISSN
—
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
3582-3587
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—