Kvalitativní parametry píce lupiny bílé a úzkolisté
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000159" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000159 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/20154.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20154.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalitativní parametry píce lupiny bílé a úzkolisté
Popis výsledku v původním jazyce
Lupina bílá (Lupinus albus) a lupina úzkolistá {Lupinus angustifolius) jsou zajímavými alternativami sójového extrahovaného šrotu v krmných dávkách přežvýkavců. V mnoha zemích jsou tyto bílkovinné plodiny využívány i pro produkci píce, určené zejména k silážování. Cílem naší studie bylo stanovení výnosových parametrů, chemického složení a stravitelnosti píce u lupiny bílé a lupiny úzkolisté. Výsledky studie ukázaly vyšší výnosy u lupiny bílé, ale vyšší kvalitu (zejména obsah NL a stravitelnost OH) u lupiny úzkolisté.
Název v anglickém jazyce
Qualitative parameters of white and narrow-leaved lupine forage
Popis výsledku anglicky
White (L. albus) and narrow lupins (L. angustifolius) would be the attractive alternatives of soybean extracted meal in ruminant diets. These protein crops are also used for fodder production, mainly silages, in many countries. The aim of this study was determination of yield parametres, chemical composition and digestibility of fodder in both lupins. The higher yields were determined in white lupin, but the higher quality (mainly in content of CP and OM) was observed in narrow lupin cover
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
38-39
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—