Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalitativní parametry píce a siláží luskovin - průběžné výsledky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000202" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000202 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/21197.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21197.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalitativní parametry píce a siláží luskovin - průběžné výsledky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo posoudit kvalitativní parametry píce a siláží hrachu, pelušky, lupiny bílé a úzkolisté. Testovány byly píce luskovin ve fázích plný květ, odkvetlé, zelené plné lusky a vosková zralost. Všechny vzorky byly analyzovány na chemické složení (sušina, popel, tuk, NL, vláknina, NDF, ADF a ADL). Siláže vytvořené do pokusných kontejnerů byly navíc testovány na in vivo stravitelnost živin. Nejvyšší výnos byl zjištěn u pelušky a lupiny úzkolisté. Nejvíce dusíkatých látek bylo zjištěno u lupiny bílé. Nejvyšší obsah NDF byl zjištěn u hrachu. Stravitelnost všech živin byla nejvyšší u lupiny bílé a úzkolisté.

  • Název v anglickém jazyce

    Qualitative parameters of forage and silage of legumes - interim results

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the work was to evaluate the qualitative parameters of forage and silage of peas, field pea, white and narrowleaf lupine. Legume fodder was tested in stages full bloom, faded, green full pods and wax maturity. All samples were analyzed for chemical composition (dry matter, ash, fat, CP, fiber, NDF, ADF and ADL). In addition, silages generated in experimental containers were tested for in vivo nutrient digestibility. The highest yield was found for field pea and narrow-leaved lupins. Most nitrogenous substances were found in white lupine. The highest NDF content was found in peas. The digestibility of all nutrients was highest in white and narrow-leaved lupins.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů