Kvalitativní parametry píce a siláží luskovin - průběžné výsledky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000202" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000202 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/21197.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21197.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalitativní parametry píce a siláží luskovin - průběžné výsledky
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posoudit kvalitativní parametry píce a siláží hrachu, pelušky, lupiny bílé a úzkolisté. Testovány byly píce luskovin ve fázích plný květ, odkvetlé, zelené plné lusky a vosková zralost. Všechny vzorky byly analyzovány na chemické složení (sušina, popel, tuk, NL, vláknina, NDF, ADF a ADL). Siláže vytvořené do pokusných kontejnerů byly navíc testovány na in vivo stravitelnost živin. Nejvyšší výnos byl zjištěn u pelušky a lupiny úzkolisté. Nejvíce dusíkatých látek bylo zjištěno u lupiny bílé. Nejvyšší obsah NDF byl zjištěn u hrachu. Stravitelnost všech živin byla nejvyšší u lupiny bílé a úzkolisté.
Název v anglickém jazyce
Qualitative parameters of forage and silage of legumes - interim results
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was to evaluate the qualitative parameters of forage and silage of peas, field pea, white and narrowleaf lupine. Legume fodder was tested in stages full bloom, faded, green full pods and wax maturity. All samples were analyzed for chemical composition (dry matter, ash, fat, CP, fiber, NDF, ADF and ADL). In addition, silages generated in experimental containers were tested for in vivo nutrient digestibility. The highest yield was found for field pea and narrow-leaved lupins. Most nitrogenous substances were found in white lupine. The highest NDF content was found in peas. The digestibility of all nutrients was highest in white and narrow-leaved lupins.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů