Předběžné výsledky nutriční hodnoty hrachu, bobu a lupiny žluté
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000294" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000294 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22293.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22293.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Předběžné výsledky nutriční hodnoty hrachu, bobu a lupiny žluté
Popis výsledku v původním jazyce
V rámci řešení projektu byly pro účely odběrů píce pěstovány hrách (Gambit, Protecta, Avatar), bob (Merkur, Mistral, Fanfare) a Lupina úzkolistá (Boregine, Rumba), peluška (Arvika). Sklizeň píce byla uskutečněna ve čtyřech růstových fázích – Plný květ, Konec kvetení, Plnění lusků a Vosková zralost. Z každé pěstované odrůdy byla vytvořena také siláž do IBC kontejneru, která byla následně využita pro stanovení chemického složení a zejména pro stanovení in vivo stravitelnosti živin. Stravitelnost živin byla provedena na 6 skopcích s využitím dvoutýdenní přípravy a čtyřdenního odběrového období. Výnos NL byl nejvyšší u bobu. Jako optimální termín pro sklizeň na siláž se u luskovin jeví fáze plnění semen. V této fázi byl nejvyšší obsah sušiny pelušky a hrachu. Naopak tyto plodiny vykázaly nejnižší obsah vlákniny a NDF. V těchto parametrech vykazovala nejvyšší hodnoty lupina úzkolistá. U bobu byl zjištěn nejvyšší obsah ligninu ale také NL. Bachorovou degradovatelnost sušiny, OH a NDF po 24 hodinové inkubaci v bachoru měla nejvyšší lupina úzkolistá a nejnižší peluška. U siláží byl nejvyšší obsah NL zjištěn u pelušky následován bobem. Obsah NDF a ADF byl nejvyšší u lupiny úzkolisté. Obsah ADL byl opět nejvyšší u bobu.
Název v anglickém jazyce
Preliminary results of the nutritional value of peas, broad beans and yellow lupins
Popis výsledku anglicky
As part of the project solution, peas (Gambit, Protecta, Avatar), broad beans (Merkur, Mistral, Fanfare) and narrow-leaved lupine (Boregine, Rumba) were grown for the purpose of fodder collection. Forage was harvested at four growth stages – Full Flower, End of Flowering, Pod Filling and Wax Maturity. Silage was also created from each grown variety in an IBC container, which was subsequently used to determine the chemical composition and especially to determine the in vivo digestibility of nutrients. Nutrient digestibility was performed on 6 rams using a two-week preparation and a four-day sampling period. The CP yield was highest for broad beans. For legumes, the seed-filling phase seems to be the optimal time for harvesting for silage. At this stage, the dry matter content of the fluff and the pea was the highest. Conversely, these crops showed the lowest fiber and NDF content. In these parameters, narrow-leaved lupine showed the highest values. Beans were found to have the highest lignin content, but also CP. The rumen degradability of dry matter, OM and NDF after 24 hours of incubation in the rumen was the highest in narrow-leaved lupine and the lowest in field pea. For silages, the highest CP content was found in field pea followed by broad beans. The content of NDF and ADF was highest in narrow-leaved lupine. The content of ADL was again highest in broad bean.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010344" target="_blank" >QK21010344: Domácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů