Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Předběžné výsledky nutriční hodnoty hrachu, bobu, lupiny žluté a úzkolisté na pracovišti VÚŽV, v.v.i.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000250" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000250 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/22252.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22252.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Předběžné výsledky nutriční hodnoty hrachu, bobu, lupiny žluté a úzkolisté na pracovišti VÚŽV, v.v.i.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Testování nutriční hodnoty různých odrůd hrachu, bobu, lupiny úzkolisté a lupiny žluté na pracovišti Výzkumného ústavu živočišné výroby bylo v posledních dvou letech uskutečněno v rámci řešení projektu NAZV - Domácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu. V tomto projektu jsme se zaměřili nejen na kvalitu zrna, která může býti značně odlišná, ale zejména na kvalitativní parametry píce v různých fázích růstu a s tím spojenou vhodnost termínů pro silážování s posouzením kvalitativních parametrů siláží. Z pohledu stravitelnosti sušiny byly nejlepší siláže hrachové a peluškové, nicméně lupina úzkolistá měla nejvyšší stravitelnost NL, vlákniny a NDF. Stravitelnost NL byla nejnižší u siláže z bobu.

  • Název v anglickém jazyce

    Preliminary results of the nutritional value of peas, broad beans, yellow and narrow-leaved lupins at the IAS workplace

  • Popis výsledku anglicky

    Testing of the nutritional value of various varieties of peas, broad beans, narrow-leaved lupins and yellow lupins at the Institute of Animal Science was carried out in the last two years as part of the NAZV project - Domestic protein crops in cattle nutrition. In this project, we focused not only on the quality of the grain, which can be quite different, but especially on the quality parameters of forage in different stages of growth and the associated suitability of terms for ensiling with an assessment of the quality parameters of silage. From the point of view of digestibility of dry matter, the best silages were pea and silage, however, narrow-leaved lupine had the highest digestibility of NL, fiber and NDF. NL digestibility was lowest for broad bean silage.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21010344" target="_blank" >QK21010344: Domácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů