Předběžné výsledky nutriční hodnoty hrachu, bobu, lupiny žluté a úzkolisté na pracovišti VÚŽV, v.v.i.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000250" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000250 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22252.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22252.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Předběžné výsledky nutriční hodnoty hrachu, bobu, lupiny žluté a úzkolisté na pracovišti VÚŽV, v.v.i.
Popis výsledku v původním jazyce
Testování nutriční hodnoty různých odrůd hrachu, bobu, lupiny úzkolisté a lupiny žluté na pracovišti Výzkumného ústavu živočišné výroby bylo v posledních dvou letech uskutečněno v rámci řešení projektu NAZV - Domácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu. V tomto projektu jsme se zaměřili nejen na kvalitu zrna, která může býti značně odlišná, ale zejména na kvalitativní parametry píce v různých fázích růstu a s tím spojenou vhodnost termínů pro silážování s posouzením kvalitativních parametrů siláží. Z pohledu stravitelnosti sušiny byly nejlepší siláže hrachové a peluškové, nicméně lupina úzkolistá měla nejvyšší stravitelnost NL, vlákniny a NDF. Stravitelnost NL byla nejnižší u siláže z bobu.
Název v anglickém jazyce
Preliminary results of the nutritional value of peas, broad beans, yellow and narrow-leaved lupins at the IAS workplace
Popis výsledku anglicky
Testing of the nutritional value of various varieties of peas, broad beans, narrow-leaved lupins and yellow lupins at the Institute of Animal Science was carried out in the last two years as part of the NAZV project - Domestic protein crops in cattle nutrition. In this project, we focused not only on the quality of the grain, which can be quite different, but especially on the quality parameters of forage in different stages of growth and the associated suitability of terms for ensiling with an assessment of the quality parameters of silage. From the point of view of digestibility of dry matter, the best silages were pea and silage, however, narrow-leaved lupine had the highest digestibility of NL, fiber and NDF. NL digestibility was lowest for broad bean silage.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010344" target="_blank" >QK21010344: Domácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů