Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Nutritional Value of Yellow Lupine Fodder Compared to Domestic Alternatives

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005771" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005771 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/23055.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23055.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Nutritional Value of Yellow Lupine Fodder Compared to Domestic Alternatives

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Legumes are one of the most important sources of nitrogenous substances for the nutrition of ruminants, not only in the form of concentrate, but also as a source of fodder for the production of silage. In the conditions of the Czech Republic, peas and beans are the most commonly grown annual legumes for silage purposes. There are also less common alternatives to these crops such as lupins. In our work, we focused on comparing the quality of yellow lupine forage with peas and broad beans. In addition to the basic parameters of the chemical composition, we also compared the digestibility, determined by the in vitro enzymatic method. The first results obtained show that yellow lupine had a lower yield of dry matter. Furthermore, it achieved a comparable content of nitrogenous substances with peas, but lower compared to broad beans.

  • Název v anglickém jazyce

    The Nutritional Value of Yellow Lupine Fodder Compared to Domestic Alternatives

  • Popis výsledku anglicky

    Legumes are one of the most important sources of nitrogenous substances for the nutrition of ruminants, not only in the form of concentrate, but also as a source of fodder for the production of silage. In the conditions of the Czech Republic, peas and beans are the most commonly grown annual legumes for silage purposes. There are also less common alternatives to these crops such as lupins. In our work, we focused on comparing the quality of yellow lupine forage with peas and broad beans. In addition to the basic parameters of the chemical composition, we also compared the digestibility, determined by the in vitro enzymatic method. The first results obtained show that yellow lupine had a lower yield of dry matter. Furthermore, it achieved a comparable content of nitrogenous substances with peas, but lower compared to broad beans.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21010344" target="_blank" >QK21010344: Domácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    19th International Symposium FORAGE CONSERVATION

  • ISBN

    978-80-7509-919-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    106-107

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    25. 4. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku