The Nutritional Value of Yellow Lupine Fodder Compared to Domestic Alternatives
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005771" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005771 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/23055.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23055.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The Nutritional Value of Yellow Lupine Fodder Compared to Domestic Alternatives
Popis výsledku v původním jazyce
Legumes are one of the most important sources of nitrogenous substances for the nutrition of ruminants, not only in the form of concentrate, but also as a source of fodder for the production of silage. In the conditions of the Czech Republic, peas and beans are the most commonly grown annual legumes for silage purposes. There are also less common alternatives to these crops such as lupins. In our work, we focused on comparing the quality of yellow lupine forage with peas and broad beans. In addition to the basic parameters of the chemical composition, we also compared the digestibility, determined by the in vitro enzymatic method. The first results obtained show that yellow lupine had a lower yield of dry matter. Furthermore, it achieved a comparable content of nitrogenous substances with peas, but lower compared to broad beans.
Název v anglickém jazyce
The Nutritional Value of Yellow Lupine Fodder Compared to Domestic Alternatives
Popis výsledku anglicky
Legumes are one of the most important sources of nitrogenous substances for the nutrition of ruminants, not only in the form of concentrate, but also as a source of fodder for the production of silage. In the conditions of the Czech Republic, peas and beans are the most commonly grown annual legumes for silage purposes. There are also less common alternatives to these crops such as lupins. In our work, we focused on comparing the quality of yellow lupine forage with peas and broad beans. In addition to the basic parameters of the chemical composition, we also compared the digestibility, determined by the in vitro enzymatic method. The first results obtained show that yellow lupine had a lower yield of dry matter. Furthermore, it achieved a comparable content of nitrogenous substances with peas, but lower compared to broad beans.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010344" target="_blank" >QK21010344: Domácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
19th International Symposium FORAGE CONSERVATION
ISBN
978-80-7509-919-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
106-107
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 4. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—