Optimální způsoby sklizně a silážování hrachu, bobu a lupiny žluté
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10006106" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10006106 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimální způsoby sklizně a silážování hrachu, bobu a lupiny žluté
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem metodiky je charakterizovat optimální způsoby sklizně a silážování hrachu, bobu a lupiny žluté. Na pozemcích účelového hospodářství VÚŽV v Praze Uhříněvsi byly pěstovány vybrané druhy luskovin ve dvou pěstebních sezonách 2022 a 2023. Byly porovnávány bob obecný (odrůda Merkur), hrách polní (odrůda Gambit) a lupina žlutá (odrůda Salut). V průběhu pěstební sezony byla píce z každé plodiny odebírána ve fázích růstu: 1) plný květ, 2) konec kvetení, 3) plnění semen a 4) plná semena, resp. vosková zralost. Podle výnosu, obsahu dusíkatých látek a stravitelnosti, a tedy pro pícní i silážní využití byl nejlepší plodinou bob. Podle obsahu sušiny s ohledem na další zavadání je výhodnější plodinou pro silážní využití hrách. Lupině žluté se nepodařilo dosáhnout výnosových ani kvalitativních parametrů bobu ani hrachu. Z pohledu termínu sklizně je obecně pro všechny testované druhy luskovin nejvýhodnější sklizeň v době plnění semen. Pozdější sklizeň již poskytuje nižší výnosy dusíkatých látek a stravitelnosti živin u bobu a lupiny.
Název v anglickém jazyce
Optimal methods of harvesting and ensiling peas, broad beans and yellow lupine
Popis výsledku anglicky
The aim of the methodology is to characterize the optimal methods of harvesting and ensiling peas, broad beans and yellow lupine. Selected types of legumes were grown on the plots of the VÚŽV purpose-built farm in Prague-Uhříněves in the two growing seasons of 2022 and 2023. Broad beans (Merkur variety), field peas (Gambit variety) and yellow lupine (Salut variety) were compared. During the growing season, forage from each crop was collected at the growth stages: 1) full flower, 2) end of flowering, 3) seed filling and 4) full seeds, or waxy maturity. Beans were the best crop in terms of yield, nitrogen content and digestibility, and therefore for fodder and silage use. According to the dry matter content with regard to further loading, peas are a more advantageous crop for silage use. Yellow lupine failed to reach the yield or quality parameters of beans or peas. From the point of view of the harvest date, in general, for all tested leguminous species, the most advantageous harvest is at the time of seed filling. A later harvest already provides lower yields of nitrogenous substances and digestibility of nutrients in beans and lupins.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010344" target="_blank" >QK21010344: Domácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-7403-300-1
Číslo předpisu
MZE-68327/2024-13141
Technické parametry
Smlouva o uplatnění: SELGEN, a.s., Kolodějská 24, 250 84 Sibřina, tel: +420 702 251 092, e-mail: selgen@selgen.cz
Ekonomické parametry
Zlepšení užitkovosti a zdravotního stavu zvířat a snížení nákladů na krmení (např. při nahrazení 0,5 kg sojového extrahovaného šrotu hrachovou siláží v množství 2 kg ve směsné krmné dávce dojde k ušetření 3650,- Kč/dojnici/rok).
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství ČR
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů