Srovnání kvality lupinového proteinu s proteinem vybraných luskovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002992" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002992 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání kvality lupinového proteinu s proteinem vybraných luskovin
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo kvantitativní a kvalitativní porovnání proteinu lupinových semen se semeny vybraných luskovin (hrách, bob, sója). Z výsledků vyplývá, že obsah hrubého proteinu (dusíkatých látek), je srovnatelný s obsahem hrubého proteinu v sójových bobech. Lupinová semena obsahovala vysoce průkazně P <= 0,01 vyšší obsah hrubého proteinu 376,19 g/kg (průměr analyzovaných odrůd) ve srovnání s průměrem analyzovaných odrůd hrachů 225,41 g/kg, i s průměrem analyzovaných odrůd bobů 322,00 g/kg. Rovněž suma aminokyselin (?AA) v semenech lupin 329,78 g/kg byla vysoce průkazně P <= 0,01 vyšší ve srovnání s hrachy 204,99 g/kg nebo boby 271,14 g/kg a byla srovnatelná se ?AA u sójových bobů. Z výše uvedených výsledků lze vyvodit závěry, že lupinová semena jsou kvalitním proteinovým krmivem.
Název v anglickém jazyce
Comparison of lupin proteins with proteins from selected legumes
Popis výsledku anglicky
The objective of the study was to compare the quality and quantity of lupin seed proteins with seed proteins from selected legumes (field peas, faba beans, soybeans). Our results showed that the crude protein content (nitrogen-containing substances) in lupin seeds is comparable with the crude protein content in soybeans. Lupin seeds contained significantly higher (P <= 0,01) crude protein content, namely 376,19 g/kg (mean value from analyzed lupin varieties) as compared to the mean value from analyzed faba bean varieties, which was 322,00 g/kg. Significantly lower crude protein content in field peas and faba beans in comparison with lupin seeds corresponded to the significantly lower (P <= 0,01) content of most analyzed amino acids in these two legumes. The total sum of amino acids (? AA) in lupin seeds (329,78 g/kg) was significantly higher (P <= 0,01) as compared to field beans (204,99 g/kg) or faba beans (271,14 g/kg) and it was similar to the ? AA in soybean. These results show
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Využití vybraných odrůd lupiny ve výživě hospodářských zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky IX.
ISBN
978-80-8077-194-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—