Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Srovnání kvality lupinového proteinu s proteinem vybraných luskovin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002992" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002992 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Srovnání kvality lupinového proteinu s proteinem vybraných luskovin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo kvantitativní a kvalitativní porovnání proteinu lupinových semen se semeny vybraných luskovin (hrách, bob, sója). Z výsledků vyplývá, že obsah hrubého proteinu (dusíkatých látek), je srovnatelný s obsahem hrubého proteinu v sójových bobech. Lupinová semena obsahovala vysoce průkazně P <= 0,01 vyšší obsah hrubého proteinu 376,19 g/kg (průměr analyzovaných odrůd) ve srovnání s průměrem analyzovaných odrůd hrachů 225,41 g/kg, i s průměrem analyzovaných odrůd bobů 322,00 g/kg. Rovněž suma aminokyselin (?AA) v semenech lupin 329,78 g/kg byla vysoce průkazně P <= 0,01 vyšší ve srovnání s hrachy 204,99 g/kg nebo boby 271,14 g/kg a byla srovnatelná se ?AA u sójových bobů. Z výše uvedených výsledků lze vyvodit závěry, že lupinová semena jsou kvalitním proteinovým krmivem.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of lupin proteins with proteins from selected legumes

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the study was to compare the quality and quantity of lupin seed proteins with seed proteins from selected legumes (field peas, faba beans, soybeans). Our results showed that the crude protein content (nitrogen-containing substances) in lupin seeds is comparable with the crude protein content in soybeans. Lupin seeds contained significantly higher (P <= 0,01) crude protein content, namely 376,19 g/kg (mean value from analyzed lupin varieties) as compared to the mean value from analyzed faba bean varieties, which was 322,00 g/kg. Significantly lower crude protein content in field peas and faba beans in comparison with lupin seeds corresponded to the significantly lower (P <= 0,01) content of most analyzed amino acids in these two legumes. The total sum of amino acids (? AA) in lupin seeds (329,78 g/kg) was significantly higher (P <= 0,01) as compared to field beans (204,99 g/kg) or faba beans (271,14 g/kg) and it was similar to the ? AA in soybean. These results show

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Využití vybraných odrůd lupiny ve výživě hospodářských zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky IX.

  • ISBN

    978-80-8077-194-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku