Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Indigenous Prestice Black-Pied Pig Breed Differs from a Commercial Hybrid in Growth Intensity, Carcass Value and Meat Quality

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000035" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000035 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/21:43919568

  • Výsledek na webu

    <a href="http://mdpi.com" target="_blank" >http://mdpi.com</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/agriculture11040331" target="_blank" >10.3390/agriculture11040331</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Indigenous Prestice Black-Pied Pig Breed Differs from a Commercial Hybrid in Growth Intensity, Carcass Value and Meat Quality

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The study was designed for the comparison of barrows and gilts of two contrasting genotypes in terms of growth ability,carcass value and meat quality. A total of 76pigs of the indigenous breed Prestice Black-Pied (PB) and the commercial hybrid of Large White×Landrace×Large White sire line (CH) were included in this study. The groups were balanced regarding genotype and sex. Live weight at the age of 79 days (p < 0.001), live weight at slaughter (p < 0.01), average daily gain (p < 0.001), weight of carcass and left carcass side (p < 0.05) and ham proportion (p < 0.001) were higher in the CH group. The results of this study showed that the PB pigs did not reach the growth intensity of the three-breed commercial hybrid and also the carcass value parameters were worse. However, the benefits of the PB pigs are the parameters of meat quality. Meat of the PB pigs was characterized by more stable pH. The meat was darker with lower values of drip loss and a higher intramuscular fat content, but not so high as to decrease the acceptance of the meat by consumers. A benefit of the PB pigs is higher meat stability in comparison with the CH pigs.

  • Název v anglickém jazyce

    The Indigenous Prestice Black-Pied Pig Breed Differs from a Commercial Hybrid in Growth Intensity, Carcass Value and Meat Quality

  • Popis výsledku anglicky

    The study was designed for the comparison of barrows and gilts of two contrasting genotypes in terms of growth ability,carcass value and meat quality. A total of 76pigs of the indigenous breed Prestice Black-Pied (PB) and the commercial hybrid of Large White×Landrace×Large White sire line (CH) were included in this study. The groups were balanced regarding genotype and sex. Live weight at the age of 79 days (p < 0.001), live weight at slaughter (p < 0.01), average daily gain (p < 0.001), weight of carcass and left carcass side (p < 0.05) and ham proportion (p < 0.001) were higher in the CH group. The results of this study showed that the PB pigs did not reach the growth intensity of the three-breed commercial hybrid and also the carcass value parameters were worse. However, the benefits of the PB pigs are the parameters of meat quality. Meat of the PB pigs was characterized by more stable pH. The meat was darker with lower values of drip loss and a higher intramuscular fat content, but not so high as to decrease the acceptance of the meat by consumers. A benefit of the PB pigs is higher meat stability in comparison with the CH pigs.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40203 - Husbandry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Agriculture Basel

  • ISSN

    2077-0472

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    Article number 331

  • Kód UT WoS článku

    000642619600001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85104857955