Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metodika osevního sledu (se zastoupením tuzemských proteinových plodin) pěstování polních plodin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000201" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000201 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/21196.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21196.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metodika osevního sledu (se zastoupením tuzemských proteinových plodin) pěstování polních plodin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Luskoviny jsou v osevních sledech brány jako kvalitní předplodina a jsou většinou zařazovány po obilninách. Je nevhodné pěstovat luskoviny po sobě. Mezi výrazné plusy luskovin patří schopnost vázat vzdušný dusík, mohutný kořenový systém, zvyšování obsahu humusu v půdě a využívání živin z méně přístupných forem. Mezi negativa patří zejména výnosová nestabilita, náchylnost k chorobám a škůdcům, poléhavost a pukavost lusků u některých druhů. Dále může být problémem dlouhá vegetační doba, malá odolnost vůči chladu, nebo pomalý počáteční růst. V osevním postupu může být maximálně 35 % luskovin a období mezi plodinami musí být u hrachu 7 let, soji 4 roky a lupiny nebo bobu 4 roky. Tyto požadavky většinou nejsou v této době problematické vzhledem k nízkým plochám na kterých se luskoviny pěstují.

  • Název v anglickém jazyce

    Methodology of sowing sequence (with the representation of domestic protein crops) of growing field crops

  • Popis výsledku anglicky

    Legumes are considered a quality pre-crop in sowing sequences and are usually growed after cereals. It is inappropriate to grow legumes one after the other. Significant advantages of legumes include the ability to bind atmospheric nitrogen, a powerful root system, increasing the humus content in the soil and the use of nutrients from less accessible forms. The negatives include, in particular, yield instability, susceptibility to diseases and pests, lodging and cracking of pods in some species. In addition, long growing season, low cold resistance, or slow initial growth can be a problem. A maximum of 35% of legumes may be present in the sowing procedure and the period between crops must be 7 years for peas, 4 years for soybeans and 4 years for lupines or beans. These requirements are usually not problematic at this time due to the low areas on which legumes are grown.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21010344" target="_blank" >QK21010344: Domácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů