Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Polymorfismus genu LPL u východofríské ovce a jeho vliv na kvalitu jogurtového nápoje

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000101" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000101 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/22:N0000060

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/22101.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22101.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Polymorfismus genu LPL u východofríské ovce a jeho vliv na kvalitu jogurtového nápoje

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jedním z významných faktorů, který může mít vliv na profil mastných kyselin v ovčím mléce a jeho produktech, je polymorfismus kandidátních genů lipogenních enzymů. Cílem této studie bylo zjistit vliv variant kandidátního genu enzymu lipoprotein lipase (LPL) ve sledovaném stádě východofríských ovcí na základní složky mléka a na zastoupení mastných kyselin v mléce a z něj vyrobených jogurtových nápojů. Pro stanovení genetických variant v oblasti 3'UTR LPL genu na pozici 74 (T/C), 130 (T/C) a 133(T/A) byla použita metoda SNaP shot. Molekulární analýza byla provedena na 139 východofríských ovcích. Převládajícím genotypem byla genotypová kombinace CCCCAA a CTCTAT, podle které bylo vybráno čtyřicet zvířat rozdělených do dvou skupin (A, B). V roce 2017 byly ze směsných vzorků mléka podle genetické kombinace odebíraných od května do června vyrobeny jogurtové nápoje obsahující probiotika a prebiotika. Ve vzorcích mléka použitých k výrobě jogurtových nápojů, se stanovovaly následující parametry: obsah bílkovin, tuku, laktózy a celkové sušiny a profil mastných kyselin (MK). Z výsledků je zřejmé, že byly zjištěny rozdíly ve složení mléka i v profilu mastných kyselin. Obsah tuku a sušiny byl statisticky průkazně vyšší v mléce zvířat s genotypovou kombinací CTCTAT ve srovnání s CCCCAA. Kromě toho mléko i jogurtový nápoj s touto kombinací měly statisticky průkazný nižší obsah kyseliny palmitové a výraznější nižší obsah hypocholestrolemických kyselin. Cílená produkce ovčího mléka od zvířat s různými genotypy LPL může pozitivně ovlivnit profil mastných kyselin jak v mléce, tak i ve výrobcích.

  • Název v anglickém jazyce

    LPL gene polymorphism in East Frisian sheep and its influence on the quality of yogurt drink

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to evaluate the influence of single nucleotide polymorphism (SNP) in lipoprotein lipase gene (LPL) on the basic sheep milk parameters and the fatty acid profile in milk and yoghurt drinks made from it. The Primer Extension Analysis was ušed for genotyping 3 SNPs at positions: 74 (T/C), 130 (T/C) and 133 (T/A) in the 3'UTR region of the ovine LPL gene in 139 sheep of the East Friesian breed. According to the LPL genetic markér (CCCCAA and CTCTAT) 40 sheep were selected and divided into groups. Pooled milk was collected from May to June and ušed to make yoghurt drinks with probiotics and prebiotics according to the genetic combination. In the pooled samples ušed for yoghurt production, the contents of fat, protein, lactose and total solids as well as a profile of fatty acids háve been determined. Differences in the composition of milk and fatty acid profile were shown. The content of fat and total solids was significantly higher in the milk with the CTCTAT genotype combination in comparison to that with CCCCAA genotype. Moreover, these samples of milk and yoghurt products had a statisticaIly lower content of palmitic acid and a significantly lower content of hypocholesterolemic acids. Targeted production of sheep milk from animals with different genotypes of the LPL may positively influence the fatty acid profile in milk and products made from it.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40203 - Husbandry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    82

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    39-41

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus