Vliv příkrmu řasy Japanochytrium sp. na profil mastných kyselin v ovčím mléce a jogurtu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000032" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000032 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/16:72149
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-25-30.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-25-30.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv příkrmu řasy Japanochytrium sp. na profil mastných kyselin v ovčím mléce a jogurtu
Popis výsledku v původním jazyce
Výživa ovcí patří mezi významné faktory, které mohou ovlivnit zastoupení mastných kyselin v mléce a jeho produktech. Účelem této práce bylo stanovit vliv přídavku mořské mikrořasy Japanochytrium sp. do krmné dávky ovcí na profil mastných kyselin v mléce a jogurtu. Stádo dvaceti čtyř Východofrízských ovcí bylo na začátku jejich druhé laktace rozděleno do pokusné a kontrolní skupiny po dvanácti kusech. Pokusná skupina byla denně přikrmována 5 g granulované mikrořasy Japanochytrium sp. s vysokým obsahem kyseliny dokosahexaenové. Sledováno bylo zastoupení mastných kyselin v ovčím mléce a jogurtu na začátku pokusu a po sedmi týdnech příkrmu. Příkrm řasy způsobil v ovčím mléce statisticky významné zvýšení obsahu kyseliny eikosatrienové, dokosahexaenové a myristové a snížil obsah kyseliny stearové a olejové. Pro ovčí jogurt bylo v důsledku příkrmu zjištěno zvýšení obsahu nasycených mastných kyselin a snížení obsahu monoenových mastných kyselin.
Název v anglickém jazyce
The influence of Japanochytrium sp. algae supplementation on fatty acid profile of sheep milk and yoghurt
Popis výsledku anglicky
The feed composition is an important factor affecting fatty acid profile of sheep milk and its products. The purpose of this research was to investigate the effect of Japanochytrium sp. (a marine microalgae) addition into sheep feed on fatty acid profile of the milk and yoghurt. Twenty four East Friesian sheep were divided into the experimental and control groups at the beginning of their second lactation. The feed of the experimental group was enriched with 5 g/day of granulated Japanochytrium sp. being high in docosahexaenoic acid. The fatty acid profile of both sheep milk and yoghurt was studied at the beginning of the experiment and after seven weeks of feeding the microalgae. The algae addition has led to a statistically significant increase in the contents of eicosatrienoic, docosahexaenoic and myristic acids and to the decrease in the stearic and oleic acids in sheep milk. In the yoghurt, the levels of saturated fatty acids have increased whereas monounsaturated fatty acid content decreased.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310107" target="_blank" >QJ1310107: Vliv genetického polymorfizmu lipogenických enzymů na složení mléčného tuku a obsah mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců (kozy a ovce).</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
27/159
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
25-30
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—