Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zastoupení mastných kyselin v kozím mléce, jogurtu a čertvém sýru koz přikrmovaných řasami.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23BO59" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#BO59 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/152-xxvi-xxx.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/152-xxvi-xxx.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zastoupení mastných kyselin v kozím mléce, jogurtu a čertvém sýru koz přikrmovaných řasami.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výživa koz patří mezi významné faktory, které mohou ovlivnit zastoupení mastných kyselin v mléce. Účelem této práce bylo stanovit vliv přídavku zelené řasy Chlorella vulgaris a mikrořasy Japanochytrium sp. do krmné dávky koz bílých krátkosrstých na profil mastných kyselin v mléce a mléčných výrobcích. Stádo čtyřiceti pěti koz bylo na začátku jejich druhé laktace rozděleno do dvou pokusných a jedné kontrolní skupiny po patnácti kusech. Pokusné skupiny byly denně přikrmovány 10 g granulované řasy Chlorella vulgaris, resp. 5 g granulované mikrořasy Japanochytrium sp. Kontrolní skupina byla krmena bez přídavku řasy. Sledováno bylo zastoupení masných kyselin v kozím mléce, jogurtu a čerstvém sýru. Bylo zjištěno, že přídavek mikrořasy Japanochytrium sp. ovlivnil profil mastných kyselin v kozím mléce, jogurtu a čerstvém sýru. Pro zelenou řasu Chlorella nebyl tento účinek zjištěn.

  • Název v anglickém jazyce

    Fatty acid profile of milk, yoghurt and fresh cheese of goats fed algae.

  • Popis výsledku anglicky

    The feed composition is one of the factors that may influence milk fatty acid profile. The purpose of this study was to investigate the effect of green algae Chlorella vulgaris and microalgae Japanochytrium sp. addition into goat diet on fatty acid profile of goat milk and milk products. Forty five White Shorthaired dairy goats during their second lactation were divided into two experimental groups and one control group of fifteen animals. The feeding in the experimental groups was daily enriched by the addition of 10 g of granulated Chlorella vulgaris resp. 5 g of granulated Japanochytrium sp. There was no algae supplementation in the control group. The fatty acid profile of goat milk, yoghurt and fresh cheese was studied. Our results showed that addition of Japanochytrium sp. had influence on fatty acid profile of goat milk, yoghurt and fresh cheese. This effect wasn’t found for Chlorella vulgaris supplementation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310107" target="_blank" >QJ1310107: Vliv genetického polymorfizmu lipogenických enzymů na složení mléčného tuku a obsah mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců (kozy a ovce).</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    152

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    "xxvi"-"xxx"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus