Zastoupení mastných kyselin v kozím mléce, jogurtu a čerstvém sýru koz přikrmovaných řasami
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A68598" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:68598 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zastoupení mastných kyselin v kozím mléce, jogurtu a čerstvém sýru koz přikrmovaných řasami
Popis výsledku v původním jazyce
Výživa koz patří mezi významné faktory, které mohou ovlivnit zastoupení mastných kyselin v mléce. Účelem této práce bylo stanovit vliv přídavku zelené řasy Chlorella vulgaris a mikrořasy Japanochytrium sp. do krmné dávky koz bílých krátkosrstých na profil mastných kyselin v mléce a mléčných výrobcích. Stádo čtyřiceti pěti koz bylo na začátku jejich druhé laktace rozděleno do dvou pokusných a jedné kontrolní skupiny po patnácti kusech. Pokusné skupiny byly denně přikrmovány 10 g granulované řasy Chlorella vulgaris, resp. 5 g granulované mikrořasy Japanochytrium sp. Kontrolní skupina byla krmena bez přídavku řasy. Sledováno bylo zastoupení masných kyselin v kozím mléce, jogurtu a čerstvém sýru. Bylo zjištěno, že přídavek mikrořasy Japanochytrium sp. ovlivnil profil mastných kyselin v kozím mléce, jogurtu a čerstvém sýru. Pro zelenou řasu Chlorella nebyl tento účinek zjištěn.
Název v anglickém jazyce
Fatty acid profile of milk, yoghurt and fresh cheese of goats fed algae
Popis výsledku anglicky
The feed composition is one of the factors that may influence milk fatty acid profile. The purpose of this study was to investigate the effect of green algae Chlorella vulgaris and microalgae Japanochytrium sp. addition into goat diet on fatty acid profile of goat milk and milk products. Forty five White Shorthaired dairy goats during their second lactation were divided into two experimental groups and one control group of fifteen animals. The feeding in the experimental groups was daily enriched by theaddition of 10 g of granulated Chlorella vulgaris resp. 5 g of granulated Japanochytrium sp. There was no algae supplementation in the control group. The fatty acid profile of goat milk, yoghurt and fresh cheese was studied. Our results showed that addition of Japanochytrium sp. had influence on fatty acid profile of goat milk, yoghurt and fresh cheese. This effect wasn't found for Chlorella vulgaris supplementation.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
152
Číslo periodika v rámci svazku
N
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
26-30
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—