Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detekce přežvykování a doby příjmu krmiva pro předcházení dietetickým problémům

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000127" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000127 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/22128.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22128.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Detekce přežvykování a doby příjmu krmiva pro předcházení dietetickým problémům

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Automatickým kontinuálním měřením pomocí různých senzorů lze v reálném čase u dojnic učinit opatření ke zlepšení jejich užitkovosti i welfare. Činnost senzorů na měření doby žraní a přežvykování byla ověřována u 36 dojnic. Dojnice byly rozděleny na dvě skupiny. Každá skupina byla krmena směsnou krmnou dávkou (TMR) s rozdílným obsahem hrubé vlákniny. Po 21 dnech se TMR vyměnily. U dojnic krmených pokusnou TMR s vyšším obsahem hrubé vlákniny (TMR-P) byla zaznamenána průkazně (P < 0,05) delší doba žraní i přežvykování, než u dojnic krmených TMR kontrolní (TMR-K). U dojnic, krmených TMR-P, byl v laboratoři stanoven vyšší obsah tuku v mléce a v bachorové tekutině byl vyšší podíl obsahu kyseliny octové.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of rumination and feed intake times to prevent dietary problems

  • Popis výsledku anglicky

    Automatic continuous measurement using various sensors can be used to take measures in real time to improve productivity and welfare of dairy cows. The activity of the sensors for measuring the time of eating and rumination was verifi ed in 36 dairy cows. Dairy cows were divided into 2 groups. Each group was fed mixed feed ration (TMR) with a different crude fibre content in the fi rst 21-day period. After 21 days, the TMRs were replaced. In dairy cows fed experimental TMR with a higher content of crude fi bre (TMR-P), signifi cantly (P < 0.05) longer eating and rumination time was recorded than in dairy cows fed control TMR (TMR-K). In dairy cows fed TMR-P, a higher fat content.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1810137" target="_blank" >QK1810137: Aplikace precizního zemědělství v celém procesu od výroby siláží až po krmení skotu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů