Sláma a její pufrační schopnosti v krmné dávce dojnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000181" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000181 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22183.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22183.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sláma a její pufrační schopnosti v krmné dávce dojnic
Popis výsledku v původním jazyce
Prevencí vzniku subklinické bachorové acidózy (SARA) u vysokoprodukčních dojnic je zařazení pufru do směsné krmné dávky (TMR). Cílem pokusu bylo zjistit, zda sláma v TMR dojnic může nahradit pufrační schopnost hydrogenuhličitanu sodného. Do pokusu bylo zařazeno 36 dojnic, rozdělených na 2 skupiny, pokus trval 42 dnů, byl rozdělen na 2 periody. V 1. periodě byla dojnicím skupiny A podávána TMR K s 0,1 kg hydrogenuhličitanu sodného, v 2. periodě TMR P s 1 kg pšeničné slámy. Dojnice ve skupině B byly krmeny v 1. periodě TMR P a v 2. periodě TMR K. Sláma v TMR dojnic sice nahradila pufrační schopnost hydrogenuhličitanu sodného v daných dávkách a zvýšila obsah tuku v mléce, ale přechod z TMR K na P se projevil prodloužením doby žraní.
Název v anglickém jazyce
Straw and its buffering abilities in the feed ration of dairy cows
Popis výsledku anglicky
The prevention of subclinical rumen acidosis (SARA) in high-producing dairy cows is the inclusion of a buffer in the mixed feed ration (TMR). The aim of the experiment was to find out whether straw in the TMR of dairy cows can replace the buffering capacity of sodium bicarbonate. 36 dairy cows were included in the experiment, divided into 2 groups, the experiment lasted 42 days, it was divided into 2 periods. In the 1st period, dairy cows of group A were given TMR K with 0.1 kg of sodium bicarbonate, in the 2nd period TMR P with 1 kg of wheat straw. Dairy cows in group B were fed in the 1st period of TMR P and in the 2nd period of TMR K. Straw in the TMR of dairy cows replaced the buffering capacity of sodium bicarbonate in the given doses and increased the fat content in milk. However, the transition from TMR K to P resulted in an increase in the time of eating.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
25-28
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—