Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sláma a její pufrační schopnosti v krmné dávce dojnic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000181" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000181 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/22183.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22183.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sláma a její pufrační schopnosti v krmné dávce dojnic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Prevencí vzniku subklinické bachorové acidózy (SARA) u vysokoprodukčních dojnic je zařazení pufru do směsné krmné dávky (TMR). Cílem pokusu bylo zjistit, zda sláma v TMR dojnic může nahradit pufrační schopnost hydrogenuhličitanu sodného. Do pokusu bylo zařazeno 36 dojnic, rozdělených na 2 skupiny, pokus trval 42 dnů, byl rozdělen na 2 periody. V 1. periodě byla dojnicím skupiny A podávána TMR K s 0,1 kg hydrogenuhličitanu sodného, v 2. periodě TMR P s 1 kg pšeničné slámy. Dojnice ve skupině B byly krmeny v 1. periodě TMR P a v 2. periodě TMR K. Sláma v TMR dojnic sice nahradila pufrační schopnost hydrogenuhličitanu sodného v daných dávkách a zvýšila obsah tuku v mléce, ale přechod z TMR K na P se projevil prodloužením doby žraní.

  • Název v anglickém jazyce

    Straw and its buffering abilities in the feed ration of dairy cows

  • Popis výsledku anglicky

    The prevention of subclinical rumen acidosis (SARA) in high-producing dairy cows is the inclusion of a buffer in the mixed feed ration (TMR). The aim of the experiment was to find out whether straw in the TMR of dairy cows can replace the buffering capacity of sodium bicarbonate. 36 dairy cows were included in the experiment, divided into 2 groups, the experiment lasted 42 days, it was divided into 2 periods. In the 1st period, dairy cows of group A were given TMR K with 0.1 kg of sodium bicarbonate, in the 2nd period TMR P with 1 kg of wheat straw. Dairy cows in group B were fed in the 1st period of TMR P and in the 2nd period of TMR K. Straw in the TMR of dairy cows replaced the buffering capacity of sodium bicarbonate in the given doses and increased the fat content in milk. However, the transition from TMR K to P resulted in an increase in the time of eating.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    25-28

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus