Ověření využití systému výkrmu prasat směsí s přídavkem sušeného chmele v provozních podmínkách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000236" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000236 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22238.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22238.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověření využití systému výkrmu prasat směsí s přídavkem sušeného chmele v provozních podmínkách
Popis výsledku v původním jazyce
V provozních podmínkách byla ověřena využitelnost směsi s přídavkem sušeného chmele pro výkrm prasat především v alternativních chovech s požadavkem na vyšší přidanou hodnotu produkovaných jatečných zvířat. Použití směsi s přídavkem sušeného chmele na úrovni 0,8 % neovlivnilo statisticky významně přírůstky hmotnosti v poslední fázi výkrmu prasat plemene přeštické černostrakaté. Vzhledem k nižší spotřebě krmiva se mírně zlepšila konverze živin oproti kontrolní skupině. Organoleptickým hodnocením jatečně upraveného těla prasat na jatkách bylo zjištěno snížení pachu u prasat vykrmovaných směsí s přídavkem chmele. Zkrmování testované směsi umožňuje produkci masa s vysokou nutriční hodnotou, především pokud jde o zastoupení mastných kyselin.
Název v anglickém jazyce
Verification of a pig fattening system with a mixture containing dried hops in operational conditions
Popis výsledku anglicky
The usability of the pig fattening system with the mixture containing dried hops was verified in operational conditions. That is suitable especially for alternative farms with a requirement for a higher added value of the produced fattened pigs. The use of the mixture with the addition of dried hops at the level of 0.8 % did not affect the weight gains of finishing Prestice black-pied pigs. Due to lower feed consumption, nutrient conversion was slightly improved compared to the control group. The organoleptic evaluation of the carcasses revealed a reduction in odor at the slaughterhouse in pigs fed with a mixture with the addition of hops. Feeding the tested mixture enables the production of meat with a high nutritional value, especially in terms of fatty acid content.
Klasifikace
Druh
Z<sub>polop</sub> - Poloprovoz
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910400" target="_blank" >QK1910400: Výkrm kanečků jako ekonomicky i eticky přijatelná možnost řešení zákazu a omezení chirurgické kastrace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
POLOP/VUŽV/01/2022
Číselná identifikace
POLOP/VUŽV/01/2022
Technické parametry
V provozních podmínkách byla ověřena využitelnost směsi s přídavkem 0,8 % sušeného chmele pro poslední fázi výkrmu prasat (nad 65 kg). Byly ověřeny vlastnosti a sledované parametry směsi a její vliv na parametry výkrmu a kvalitu výsledných produktů u prasat plemene přeštické černostrakaté. Experiment byl zahájen při průměrné hmotnosti prasat 70 kg. Krmení bylo prováděno dvakrát denně semiadlibitně, tedy tak, aby bylo zajištěno zkonzumování veškeré směsi. Zvířata byla vážena při zahájení experimentu, po 1 měsíci zkrmování směsi (přibližně v polovině trvání experimentu) a při ukončení experimentu. Byla zaznamenávána spotřeba krmiva v obou skupinách. Výkrm byl ukončen při dosažení průměrné hmotnosti nad 120 kg u obou skupin.
Ekonomické parametry
Ekonomické přínosy tohoto systému výkrmu prasat vycházejí především z vytvoření přidané hodnoty při produkci jatečných zvířat a pozitivního ovlivnění nutriční hodnoty produkovaného masa, což zvyšuje jeho tržní hodnotu. Vedlejším efektem je také snížení spotřeby krmné směsi a zlepšení konverze krmiva, což přináší ekonomické úspory.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027014
Název vlastníka
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
https://vuzv.cz/_privat/22238.pdf