Vliv silážních přípravků a jejich dávkování na kvalitu siláží
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005678" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005678 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/23:95365
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/23023.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv silážních přípravků a jejich dávkování na kvalitu siláží
Popis výsledku v původním jazyce
U vojtěškových i kukuřičných siláží bylo v letech 2018 až 2022 testováno použití silážních přípravků (bakteriálních, chemických a kombinací bakteriálního a chemického). Porovnávány byly nejen druhy přípravků, ale v některých případech jejich doporučené aplikační dávky. Z výsledků vyplývá, že za ideálních podmínek se většinou smazávají rozdíly jak mezi kontrolou bez silážního přípravku a ostatními variantami se silážními přípravky, tak i mezi nimi. V tom případě platí, že použití silážních přípravků je hlavně pojistkou, aby z nějakých důvodů (většinou z technologických nebo manažerských) probíhal fermentační proces tak, jak by neměl. Za nepříznivých podmínek je pozitivní vliv použití vhodného přípravku a vhodné aplikační dávky většinou významný. Pak je jeho použití nevyhnutelné, především z hlediska snížení ztrát.
Název v anglickém jazyce
The influence of silage preparations and their dosage on silage quality cuttings for silage quality
Popis výsledku anglicky
For alfalfa and maize silages, the use of silage preparations (bacterial, chemical and combinations of bacterial and chemical) was tested between 2018 and 2022. Not only were the types of preparations compared, but in some cases their recommended application doses. The results show that, under ideal conditions, the differences between the control without silage preparation and the other variants with silage preparations and between them are mostly erased. In that case, the use of silage products is mainly a guarantee that for some reason (mostly technological or managerial) the fermentation process does not proceed as it should. Under adverse conditions, the positive effect of using a suitable product and a suitable application dose is usually significant. Then its use is inevitable, especially from the point of view of reducing losses.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
22-24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—