Výnosy a výživné hodnoty doporučených odrůd hrachu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005715" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005715 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/23183.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23183.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výnosy a výživné hodnoty doporučených odrůd hrachu
Popis výsledku v původním jazyce
V oblasti Šumperska je vhodná doba pro sklizeň na začátku července, pro sklizeň na zrno na konci července. Výsledky ukázaly, jak důležitý je správný odhad sklizně, denně se zvýšil obsah sušiny celých rostlin hrachu zhruba o 1 %. Odrůdy úponkového hrachu, na rozdíl od hrachu listového typu, měly v průměru nižší obsah N-látek a vyšší obsah škrobu v sušině, zároveň však měly většinou nižší stravitelnost organické hmoty a hrubé vlákniny. Pro silážování byly nejvíce vhodné úponkové odrůdy hrachu Gambit a Trendy. U odrůdy Protin lze vzhledem k vyššímu obsahu N-látek předpokládat nižší silážovatelnost. Výnosy zrna byly nejvyšší u odrůdy Saxon, nejnižší u odrůdy Impuls. Bylo potvrzeno, že výživné hodnoty celých rostlin i výnosy zrna hrachu jsou závislé na vývoji počasí v daném roce. Vliv počasí byl vyšší než vliv odrůdy.
Název v anglickém jazyce
Yields and nutritional values of recommended pea varieties
Popis výsledku anglicky
In the Šumperk region, the best time for harvesting is at the beginning of July, for grain harvesting at the end of July. The results showed how important the correct estimation of the harvest is, the dry matter content of whole pea plants increased by about 1% per day. The tendril pea varieties, in contrast to leaf type peas, had on average a lower content of N-substances and a higher content of starch in dry matter, but at the same time they mostly had lower digestibility of organic matter and coarse fiber. The tendril pea varieties Gambit and Trendy were the most suitable for ensiling. In the case of the Protin variety, due to the higher content of N-substances, a lower silageability can be assumed. Grain yields were the highest for the Saxon variety, the lowest for the Impuls variety. It has been confirmed that the nutritional values of whole plants as well as pea grain yields are dependent on the development of the weather in a given year. The influence of the weather was greater than the influence of the variety.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010344" target="_blank" >QK21010344: Domácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů