Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výživné hodnoty doporučených odrůd hrachu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005870" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005870 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26784246:_____/23:N0000022

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/23138.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23138.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výživné hodnoty doporučených odrůd hrachu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    &quot;Cílem příspěvku bylo porovnat mezi sebou sedm odrůd hrachu úponkového a jednu odrůdu hrachu listového podle skladby živin a vhodnosti pro sklizeň na siláž a na zrno. Polní pokusy s odrůdami hrachu proběhly v letech 2022 a 2023 v lokalitě Šumperk. Pro silážování byly nejvíce vhodné úponkové odrůdy hrachu Gambit a Trendy. U odrůdy Protin lze vzhledem k vyššímu obsahu N-látek předpokládat nižší silážovatelnost. Výnosy zrna byly nejvyšší u odrůdy Saxon, nejnižší u odrůdy Impuls. Bylo potvrzeno,že výživné hodnoty celých rostlin i výnosy zrna hrachu jsou závislé na vývoji počasí v daném roce. Odrůdy úponkového hrachu, na rozdíl od hrachu listového typu, měly v průměru nižší obsah N-látek a vyšší obsah škrobu v sušině, zároveň však měly většinou nižší stravitelnost organické hmoty a hrubé vlákniny.&quot;

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional values of recommended pea varieties

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the paper was to compare 7 semi-leafl ess pea varieties and one leaf pea variety according to nutrient composition and suitability for harvesting for silage and grain. Field trials with pea varieties took place in 2022 and 2023 in the Šumperk locality. Semi-leafl ess pea varieties Gambit and Trendy were most suitable for ensiling. In the case of the Protin variety, due to the higher content of protein, a lower silageability can be assumed. Grain yields were the highest for the Saxon variety, the lowest for the Impuls variety. It has been confi rmed that the nutritional values of whole plants as well as pea grain yields are dependent on the development of the weather in a given year. Semi-leafl ess pea varieties, in contrast to leaf-type peas, had on average a lower content of protein and a higher content of starch in dry matter, but at the same time, they mostly had lower digestibility of organic matter and crude fiber.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21010344" target="_blank" >QK21010344: Domácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    83

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    54-56

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus