Výživné hodnoty doporučených odrůd hrachu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005870" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005870 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26784246:_____/23:N0000022
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/23138.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23138.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výživné hodnoty doporučených odrůd hrachu
Popis výsledku v původním jazyce
"Cílem příspěvku bylo porovnat mezi sebou sedm odrůd hrachu úponkového a jednu odrůdu hrachu listového podle skladby živin a vhodnosti pro sklizeň na siláž a na zrno. Polní pokusy s odrůdami hrachu proběhly v letech 2022 a 2023 v lokalitě Šumperk. Pro silážování byly nejvíce vhodné úponkové odrůdy hrachu Gambit a Trendy. U odrůdy Protin lze vzhledem k vyššímu obsahu N-látek předpokládat nižší silážovatelnost. Výnosy zrna byly nejvyšší u odrůdy Saxon, nejnižší u odrůdy Impuls. Bylo potvrzeno,že výživné hodnoty celých rostlin i výnosy zrna hrachu jsou závislé na vývoji počasí v daném roce. Odrůdy úponkového hrachu, na rozdíl od hrachu listového typu, měly v průměru nižší obsah N-látek a vyšší obsah škrobu v sušině, zároveň však měly většinou nižší stravitelnost organické hmoty a hrubé vlákniny."
Název v anglickém jazyce
Nutritional values of recommended pea varieties
Popis výsledku anglicky
The aim of the paper was to compare 7 semi-leafl ess pea varieties and one leaf pea variety according to nutrient composition and suitability for harvesting for silage and grain. Field trials with pea varieties took place in 2022 and 2023 in the Šumperk locality. Semi-leafl ess pea varieties Gambit and Trendy were most suitable for ensiling. In the case of the Protin variety, due to the higher content of protein, a lower silageability can be assumed. Grain yields were the highest for the Saxon variety, the lowest for the Impuls variety. It has been confi rmed that the nutritional values of whole plants as well as pea grain yields are dependent on the development of the weather in a given year. Semi-leafl ess pea varieties, in contrast to leaf-type peas, had on average a lower content of protein and a higher content of starch in dry matter, but at the same time, they mostly had lower digestibility of organic matter and crude fiber.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010344" target="_blank" >QK21010344: Domácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
83
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
54-56
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—